Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey Buro360 MKB Adviseur & meedenker

Gerke Wispelwey is Ondernemer, MKB Adviseur, Strategie en Business planner, Accountancy specialist, zakelijk Mediatior en Meedenker. In het dagelijks leven is Gerke werkzaam als MKB Adviseur en tevens Commercieel Directeur(DGA) bij Buro360 Adviseursen Accountants te Leeuwarden. Voor vragen aan Gerke kunt u contact zoeken via 06-25090107 of mail Gerke. De colums van Gerke worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via zijn eigen Specialisten pagina.

Proforma opzeggen

Ondernemen is in de huidige maatschappij niet meer zo eenvoudig. Hoe kan ik mijn gerealiseerde omzet vast houden? De zakelijke partijen waarmee je zaken doet willen vanuit dat oogpunt meestal afspraken maken voor langere tijd. En om dat te waarborgen komt er in de contractfase meestal een contacttermijn om de hoek kijken. Omdat de deal veelal gesloten is, staan we hier niet echt meer bij stil en accepteren we dus de lange termijn die in het contract staat. Meestal is er dan ook sprake van een opzegtermijn, je kunt niet zo maar op elk moment het contract opzeggen.

 

Zolang de dienstverlening als OK wordt ervaren is er natuurlijk niets aan de hand. Maar op het moment dat er iets gebeurt en de samenwerking niet meer zo soepel verloopt verandert de zaak. Maar net op het moment dat je het contract op wil zeggen, omdat bijvoorbeeld de dienstverlening je niet meer bevalt,  blijkt dat niet te kunnen omdat de opzegtermijn net verlopen is. Zit je alsnog voor een nieuwe termijnperiode aan het contract vast. Je was al ontevreden en door de opzegproblemen ben je dus nog ontevredener. Als je wel conform contract op kunt zeggen dan zit je vaak nog vast aan een lange opzegperiode.  Als zoiets zich voordoet is de relatie tussen partijen zeker verstoord en is de kans op toekomstige samenwerking verkeken.

 

Vertrekpunt zou in mijn beleving moeten zijn dat de dienstverlening of het product dat wordt aangeboden van dusdanige aard is dat je als afnemer/klant helemaal niet in de situatie komt dat je op wilt zeggen. In die situatie hoeft er dus ook geen contractperiode te worden afgesproken, deze kan simpelweg achterwege blijven.  Er komt als het ware een verkoopargument bij:  je kunt namelijk terstond van de dienstverlening af. Zo zou het eigenlijk moeten zijn.

 

Helaas zit onze huidige maatschappij (nog) niet zo in elkaar en zullen we moeten zoeken naar alternatieve oplossingen voor dit probleem. Als  wij in onze organisatie te kampen krijgen met een contractsituatie zijn we inmiddels redelijk scherp op de inhoud ervan en lezen we altijd de algemene voorwaarden van de leverancier. Worden hier contracttermijnen en opzegtermijnen in  genoemd, dan gaan we op dat moment met de nieuwe leverancier om tafel om deze restricties uit het contract te krijgen. Wat, vanwege de omzethonger, meestal wel lukt.

 

Voor de bestaande afgesloten contracten hebben wij een simpele oplossing. Wij zeggen alle contracten per 30 september altijd proforma op. Proforma wil letterlijk zeggen ‘voor de vorm’. Om aan de contractuele voorwaarden te voldoen moet er dus voor de vorm worden opgezegd. Op het moment dat we de verstuurde rekening betaalbaar stellen gaan we een volgende contactperiode met de leverancier aan. Op deze manier vermijden we voor ons zelf ergernis vanwege termijnafspraken en zijn wij altijd flexibel in de keuze van de leverancier, mocht dat nodig zijn. Uiteraard is een lange relatie opbouwen nog altijd de beste keus. Alleen vandaag de dag staat het flexibel inrichten van je organisatie op nummer 1.

 

Onze dienstverlening is in ieder geval direct opzegbaar op het moment dat  een relatie van ons af wil... En het is aan ons om ervoor te zorgen dat dat nu juist niet gebeurt!

Onze specialisten
Aukje Castelein
Aukje Castelein
Energie | Fabriek
HR | Werkplezier | Motiveren
Jon van Weperen-4 - zwart-wit
Jon van Weperen
JON Projectmanagement
Projectmanagement
rsz_1foppe_hoekstra
Foppe Hoekstra
Faber Telecom & Data
Accountmanager
rsz_1kees_folkertsma-1_zwart wit
Kees Folkertsma
Kuiper Verzekeringen
Adviseur leven en pensioen
Ronald-Zijlstra-OKE-PC_zwartwit
Ronald Zijlstra
Oké-PC IT Burgum/Dokkum
ICT-diensten
Jessica Kuiken zwart wit
Jessica Kuiken
Marketing Crew
Marketing
Tine zw-wit
Tine van Knijff-van Hijum
Kijk op Uitgevers/OF
(Hoofd)redactie
foto Sicco
Sicco Huisman
FSFE
Versnellen van de energietransitie
Sandra Arkesteijn foto close up grijs
Sandra Arkesteijn
Arkesteijn
Marketing & strategie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Jan-Willem-Sietsma-Technaut
Jan Willem Sietsma
Technaut
Duurzaam ondernemen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker