Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey Buro360 MKB Adviseur & meedenker

Gerke Wispelwey is Ondernemer, MKB Adviseur, Strategie en Business planner, Accountancy specialist, zakelijk Mediatior en Meedenker. In het dagelijks leven is Gerke werkzaam als MKB Adviseur en tevens Commercieel Directeur(DGA) bij Buro360 Adviseursen Accountants te Leeuwarden. Voor vragen aan Gerke kunt u contact zoeken via 06-25090107 of mail Gerke. De colums van Gerke worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via zijn eigen Specialisten pagina.

Het gedrocht transitie vergoeding

Er is een eeuwig durend verschil tussen ondernemers-denken en politiek-denken. Zo is er het nieuwe ontslagrecht, waar we vanaf 1 juli 2015 mee te maken hebben. Ondernemers willen juist meer flexibiliteit zodat men snel kan schakelen, wanneer de markt daar om vraagt. Dat is goed voor de economie, want het snel kunnen binnenhalen en uitzwaaien van medewerkers creëert banen. De politiek heeft iets anders bedacht. De transitievergoeding. Een gedrocht en een slechte zaak voor de werkgelegenheid.

 

Natuurlijk, de bedoelingen zijn nobel. Werknemers die worden ontslagen een garantie geven op een financiële compensatie, waarmee ze bijvoorbeeld omscholing kunnen betalen. Maar wie gaat dat betalen? Juist: de ondernemer.

 

Laten we beginnen met een voordeel: er komt een einde aan de kantonrechtersformule, die kostbaar was. Maar nu de nadelen. Ten eerste: de werkgever zal nu vrijwel bij iedere ontslagzaak zo’n vergoeding moeten betalen. Je kunt je voorstellen wat dit doet met een klein bedrijf, waar een ondernemer door marktomstandigheden genoodzaakt is in de kosten te snijden. Die heeft onvrijwillig per 1 juli ineens kosten gemaakt. En tja, daar moet een ondernemer in zijn kostprijscalculatie weer rekening mee houden. Het leidt dus vaak tot een verhoging van tarieven. En dat kan weer van invloed zijn op de concurrentiekracht van een bedrijf. Kortom: de continuïteit van bedrijven kan er ernstig mee in gevaar komen.

Wat te doen?  De wet per direct veranderen zal niet lukken. De politiek heeft besloten en nieuwe besluitvorming gaat natuurlijk lange tijd duren. Tijd dus voor een tegenaanval; het creëren van een voorziening, bedoeld om in voorkomende situaties voldoende vermogen in de onderneming aanwezig te hebben wanneer je die transitievergoeding moet betalen. Die transitievoorziening zal in eerste instantie waarschijnlijk zorgen voor een fiscale winstcorrectie over de in het verleden genoten winst. Daarna moet jaarlijks een dotatie ten laste van de winst gebracht worden.


Ik waarschuw vast: daar kan best nog discussie over ontstaan hoor, tussen fiscalisten, de belastingdienst en u als ondernemer. De uitkomsten zijn nog onduidelijk. Ik vind echter dat iedere fiscale adviseur die discussie moet durven aangaan. Niet achterover hangen, maar vechten voor je klant. Zo houd je niet alleen het vak scherp, maar ook de politiek. En jezelf.

 

Benieuwd naar praktijkvooorbeelden van het gedrocht  'Transitievergoed'? Bekijk dan de uitleg van Gerke Wispelwey in een speciale uitzending van OF TV.

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling