Vraag en Aanbod

We weten allemaal hoe het principe van vraag en aanbod werkt. Door vraag ontstaat aanbod en met aanbod (gebaseerd op toegevoegde waarde) kun je vraag creëren. Toch vraag ik mij af of de meeste ondernemers dit principe nog wel goed begrijpen. De markt is veranderd. Hetgeen natuurlijk nog niet betekent dat de vraag verdwenen is. Er worden nog steeds huizen gebouwd, we hebben nog steeds boodschappen nodig. Maar de manier waarop alles in elkaar grijpt is anders geworden. 

 

Op vergadering van de lokale bedrijvenvereniging werd het mij weer eens pijnlijk duidelijk. Er lag een vraag van de gemeente richting detaillisten: of de winkelopeningstijden ook gewijzigd moesten worden. De gemeente wilde de optie bespreken om de openingstijden te verruimen, naar de avond en zondag. Het gros van de detaillisten was er op tegen. Motivaties als ‘dan hebben wij geen weekend meer’, of ‘ons privé leven is dan helemaal verdwenen’ passeerden de revue.

Waarom gaat het nu slecht in de detailhandel? Naar mijn mening is het moment van vraag verschoven naar de avond en het weekend. Ondernemers zouden daar in mee moeten bewegen. Waarom niet van woensdag tot en met zondag open, van 9 tot 21.00 uur?. Het weekend van de detaillist verschuift dan naar de maandag tot en met woensdag. Natuurlijk; dat heeft gevolgen voor personeel. Cao's moeten worden aangepast en zo. Maar ja, je was toch ondernemer geworden om naar de wensen van je klant te luisteren?

 

Een ander voorbeeld is het bancaire systeem in Nederland. De banken willen nog wel je spaargeld maar willen het vervolgens niet meer uitlenen. Terwijl de functie van de bank van oudsher het verbinden van deze vraag en aanbod is. Heeft de bank nu ze geen geld meer uitlenen dan nog bestaansrecht? Ik vraag het mij af. De rente voor de spaarders is ongekend laag, terwijl de behoefte in het bedrijfsleven naar vreemd vermogen ongekend hoog is. Banken geven niet thuis. Hier ontstaan dus andere samenwerkingsvormen door andere partijen, bijvoorbeeld de nationale hypotheek bank. Laat maar komen dacht ik zo!

 

Veel waarderingssystemen zijn ook niet meer van deze tijd. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de makelaar/taxateur. Veelal wordt in die markt nog gewaardeerd via oude methodieken, terwijl vandaag de dag bij het onroerend goed misschien wel meer gekeken moet worden naar kosten van gebruik. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Ondernemen in onze huidige samenleving is er niet gemakkelijker op geworden. Je weet niet meer waar de bedreigingen vandaan komen en het is lastig om de kansen te zien. Toch zijn die kansen er volop. Wederom is de conclusie dat een ondernemer samen met zijn onderneming in staat moet zijn om zich flexibel op te stellen. Het wordt dus tijd voor nieuwe initiatieven. Onderneem ze…

Delen via

Gerke Wispelwey

Buro360

MKB Adviseur & meedenker
Gerke Wispelwey is Ondernemer, MKB Adviseur, Strategie en Business planner, Accountancy specialist, zakelijk Mediatior en Meedenker. In het dagelijks leven is Gerke werkzaam als MKB Adviseur en tevens Commercieel Directeur(DGA) bij Buro360 Adviseursen Accountants te Leeuwarden. Voor vragen aan Gerke kunt u contact zoeken via 06-25090107 of mail Gerke. De colums van Gerke worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via zijn eigen Specialisten pagina.