Water is de bindende factor van Súdwest-Fryslân, stelt u. Hoe voor de hand ligt dat eigenlijk?
“Om even een beeld te schetsen: we hebben 83.000 inwoners waarvan er 43.000 in Sneek en Bolsward wonen. Tweederde van de werkgelegenheid (totaal 30.000 banen) wordt in Sneek en Bolsward gecreëerd. Maar toch kun je niet zeggen dat we een typisch stedelijke gemeente zijn. Maar we zijn ook geen plattelandsgemeente. Bindende factor is het water, dat als een blauw lint langs en door de gemeente loopt. Zes van de Friese elf steden liggen in onze gemeente, dat zegt genoeg! Onze economie is daaraan gelieerd: met onze toeristische sector, onze horeca en de scheeps- en jachtbouw; Met grote ondernemers, zoals een Koninklijke De Vries in Makkum maar ook de vele kleine watersportgebonden ondernemers zoals zeilmakers en jachtbouwers.”
De gemeente wil 20 miljoen euro investeren in de blauwe economie en heeft haar plannen voor de komende 10 jaar uiteengezet in een conceptvisie Toerisme en Recreatie. Waarom moeten we juist nu voluit inzetten op die blauwe economie?
“Een toeristisch product is natuurlijk nooit af, het is altijd in ontwikkeling. De toerist van vandaag is niet dezelfde als twintig jaar geleden. Om een beeld te gebruiken: Eerst ging het alleen om het huren van een bootje. Daar kwam het ‘terrasje pikken aan de wal’ bij. Dat concept is aan herziening toe, daarbij wordt de factor cultuur steeds belangrijker. Daarom willen we stadstoerisme en watertoerisme meer met elkaar verbinden. We hebben goud in handen. Want via het water lopen stad en platte land vloeiend in elkaar over. Het is zo gemakkelijk om vanaf het water de steden aan te doen en te genieten van ons cultuurhistorisch erfgoed zoals het prachtige 17e eeuwse stadhuis in Bolsward. Of om uit eten te gaan in onze waterpoortstad om later op de avond ook nog eens een uitvoering te bezoeken in het prachtige nieuwe Theater Sneek. Overdag met je kop in de natuur, ‘s avonds genieten van cultuur en luxe. Dat soort kruisbestuivingen moeten we meer creëren en ensceneren.”
Blauwe economie staat ook voor duurzaamheid en innovatie. Wat is de rol van watertechnologie in het gemeentelijke beleid?
“Zwaartepunt van de watertechnologie ligt bij Wetsus in Leeuwarden. Wij leveren daar graag onze bijdrage aan. In samenwerking met Wetsus, de NHL en het Van Hall instituut investeren we in watersanitatieprojecten zoals de Noorderhoek en het Sint Antoniusziekenhuis. Het is geen kwestie van concurrentie zoals weleens gesuggereerd wordt, we willen gezamenlijk de wateragenda van Noord-Nederland versterken. Ook via onze watersportsector en maritieme techniek.”
In de beeldvorming is Fryslân nog vaak de provincie waar je hooguit een bootje huurt, dan houdt het op. Hoe kunnen we dat veranderen?
“Je kunt iconen inzetten zoals bijvoorbeeld de Elfsteden en de Afsluitdijk, dat met haar blue-energy-project voor innovatie staat en tegelijkertijd de poort naar Fryslân is. Wie van Noord-Holland hier binnenrijdt moet daar veel meer beleving bij ervaren. De kop van de Afsluitdijk moet een landmark worden met zicht op de Wereld Unesco Waddenzee, het Terpengebied en het IJsselmeer. Op een steenworp afstand van Makkum, Bolsward en Harlingen! Nergens anders in de wereld te koop! Kornwerderzand krijgt een upgrade met een nieuwe passantenhaven. Er moet meer ruimte zijn voor avontuur, denk aan overnachtingsmogelijkheden in de ‘hunkerbunkers’ bij Kornwerderzand. Er liggen plannen om een belevingcentrum te creëren met informatie over Fryslân en haar band met het water in al haar aspecten. Dat is een manier om het grote verhaal van Fryslân en het “gevoel van het Noorden” te vertellen.”
Wat is de rol van ondernemers?
“Zij zijn de stuwende kracht. Het draait allemaal om samenwerking, en het is een kwestie van dóen. Dat zie je terug in een aantal prachtige initiatieven in b.v. Makkum. Ik heb daar onlangs 17 winkels geopend. Bijna allemaal parttime winkels die gedurende het seizoen open gaan. Deze ondernemers hebben naast hun winkel ook een andere inkomstenbron. Zo wordt Makkum verrijkt met leuke winkeltjes, een galerie, een kapper, een winkel met snuisterijen, een kaaswinkeltje. Een mooi voorbeeld van verbinding tussen water en land. En: wanneer Fryslân vanaf het water leuk is, waarom zou het dan niet ook mensen vanaf het land trekken?”