De drie finalisten van de Leeuwarder Ondernemersprijs de HET

De Leeuwarder Ondernemersprijs de HET wil innovatieve ondernemers in de schijnwerpers zetten. Dit jaar staan er drie bedrijven in de finale van de HET van 058: OD Security in Leeuwarden met innovatieve bodyscanners voor wereldwijde beveiliging, Berino, een uniek beauty concept in Grou, waar beauty met zorg wordt gecombineerd met internationale allure en Royal Vriesco in Leeuwarden, de koninklijke gordijnenfabrikant met internationale invloed. De drie genomineerden stellen zich – nog voor de winnaar bekend is gemaakt – voor.

OD Security levert wereldwijd hoogwaardige bodyscanners aan gevangenissen en douanediensten. Met behulp van een lage dosis röntgen maakt het bedrijf scans van personen om verboden zaken op of in het lichaam te detecteren. 

“Met name in gevangenissen wordt de bodyscanners gebruikt om contrabande te vinden. Het gaat dan vooral om drugs, wapens en communicatiemiddelen, zoals mobieltjes”, legt marketingmanager Joost Deutekom van OD Security uit. “De douane gebruikt de bodyscanners vooral voor drugstrafficking.”

De effectiviteit van de bodyscanners is hoog en ze worden dan ook wereldwijd verkocht. Bovenaan de afnemerslijst staat Amerika, waar één op de vier gevangene ter wereld zit opgesloten. ,,Verder leveren we van Nieuw-Zeeland tot Liberia, van Thailand tot Chili en van Georgië tot het Midden-Oosten.”

Innoveren

Het unieke aan OD Security is dat zij niet alleen de hardware ontwikkelen, produceren en onderhouden, maar ook voortdurend innoveren met geavanceerde Artificial Intelligence (AI) algoritmen in samenwerking met het Vision & Data Science Lab van NHL Stenden. “Dit systeem ‘ziet’ afwijkingen in het lichaam, waardoor verstopte contrabande nog gemakkelijker kan worden gevonden”, aldus Deutekom.

Op het moment is het OD Security bezig met de ontwikkeling van een nieuw product voor de medische markt. “We maken een apparaat om de keuring van de zogenaamde ‘loodschorten’, die gebruikt worden voor stralingsbescherming bij röntgenfoto’s, te vereenvoudigen.”

Nominatie

De nominatie als finalist van de HET zorgt voor een positieve vibe in het hele team van OD Security, benadrukt Deutekom. “Het is een stuk positieve aandacht en versterkt het wij-gevoel. Het feit dat we in de finale zitten, spreekt al aan.”

Berino, een uniek beauty concept in Grou

Het begon allemaal met een kapsalon, maar ondertussen hebben Bertina en haar man Ino van den Berg daarnaast een uniek beautycentrum, Berino the art of beauty. Met twee vestigingen in Grou en Sneek willen ze ‘iedereen laten stralen’, zo legt Bertina van den Berg uit.

Het bedrijf is innovatief en loopt voorop in de branche met name door geavanceerde haar- en hoofdhuidanalyses. Daarnaast hebben ze mee ontwikkeld en geïnvesteerd in een wereldwijde innovatie die helpt bij de algemene gezondheid van (hoofd)huid, haar en nagels.

Zorg

Maar Berino gaat verder dan een gewone beautysalon, aldus Bertina. “Door een samenloop van omstandigheden zijn we gespecialiseerd geraakt in zorg voor haarwerken en borstprotheses. Beauty wordt bij ons gecombineerd met zorg. Want vooral als je ziek bent wil je er graag mooi uitzien. Het geeft een gevoel van zelfvertrouwen.”

Ze is 24/7 bereikbaar voor haar zieke klanten. “Ik vind dat ik er moet zijn voor mijn klanten. Samen met mijn gedreven en gepassioneerd team van 44 werknemers staan we altijd voor ze klaar.”

Opgebouwd

Als dochter van de melkboer uit Grou staat ze nog steeds versteld wat ze in dertig jaar samen met haar man Ino heeft opgebouwd. “Het begon allemaal met een kleine kapsalon en door hard werken hebben we dit samen opgebouwd.”

De nominatie is een bekroning voor het hele team. “Het geeft aan dat we goed bezig zijn. We werken er hard aan om iedereen met een glimlach de deur uit te laten gaan. Iedereen verdient het om zich goed en mooi te voelen.”

Royal Vriesco in Leeuwarden, de koninklijke gordijnenfabrikant

Royal Vriesco, in 1919 opgericht in Leeuwarden, is marktleider in gordijnen op maat in de Benelux. Onder de handelsnaam A House of Happiness – Royal Vriesco exporteert het bedrijf naar meer dan veertig landen.

De gordijnenfabrikant, die het predicaat ‘koninklijk’ mag dragen, is bovendien al tien jaar voorloper op het gebied van duurzaamheid. “Als marktleider hebben we een voortrekkersrol. We vinden innovatie heel belangrijk en daaronder valt duurzaamheid”, legt eigenaresse Johanna Jorritsma van Royal Vriesco uit.

Duurzaamheid

De weg naar meer duurzaamheid begon met één stof, gemaakt van gerecyclede T-shirts. De tweede stap was het verwerken van petflessen in de gordijnenstoffen, zo gaat Jorritsma verder.

Stap drie was het scheiden en hergebruiken van afval in het productieproces. “In 2017 hebben we de eerste circulaire gordijnstof op de markt gebracht. Tegenwoordig maken we gordijnstoffen van één homogene grondstofsoort, waardoor de stoffen gemakkelijk te recyclen zijn.”

De gordijnenfabrikant produceert niet alleen mooie en decoratieve stoffen, maar geeft ze ook meerwaarde. “We hebben brandvertragende, isolerende en akoestische stoffen. Zo gaan we iedere dag voor het thuisgeluk van de klant.”

Nominatie

Het belang van de Leeuwarder Ondernemersprijs de HET ligt ‘m in het zichtbaar maken van het talent in het Noorden, vindt de eigenaresse van Royal Vriesco. “We zijn vaak te bescheiden. Het is goed om Friese pareltjes voor het voetlicht te brengen.”

Ook de jonge generatie mag weten dat ze dicht bij huis aan de slag kunnen. Wij zijn bijvoorbeeld een veelzijdig, veeltalig en exporterend bedrijf waar vakmanschap en ambacht nog steeds een belangrijke rol spelen. En zo zijn er veel meer Friese bedrijven.”

Royal Vriesco viert in 2024 zijn 105de verjaardag. “Maar we laten nog iedere dag zien dat een ‘oud’ bedrijf ook heel innovatief en vernieuwend kan zijn”, zo besluit Jorritsma.

Delen via

Vergelijkbare berichten