De Elfwegentocht van 2020

De plannen

Eind februari werd een zestal slimme en duurzame mobiliteitsplannen van WSRS gepresenteerd tijdens een inspiratiebijeenkomst in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Ruim 60 bedrijven en organisaties waren present om zich te laten inspireren door voorzitter Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) Friso Douwstra, tevens wethouder van de gemeente Leeuwarden, projectleider Bouwe de Boer van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân en gastspreker weerman Gerrit Hiemstra. In de periode 2018-2021 wil WSRS het volgende realiseren: Leeuwarden laten uitverkiezen tot Fietsstad nummer 1 van Nederland in 2022, de fiets beter combineren met Openbaar Vervoer, investeren in intelligente transportsystemen (‘Talking Traffic’), duurzame stadsdistributie bevorderen, bedrijven stimuleren om maatregelen te nemen op het gebied van emissievrije mobiliteit en een vervolgeditie Elfwegentocht 2020.

WSRS en de aangesloten bedrijven en organisaties hebben met een handtekening de samenwerking bekrachtigd en gaan weer de schouders zetten onder het nieuwe programma rondom Slimme en Duurzame Mobiliteit. Er zijn goede discussies gevoerd, bestaande contacten verbeterd en nieuwe contacten gelegd. Duidelijk werd dat veel bedrijven al op een praktische manier bezig zijn met slimme en duurzame mobiliteit. Zo stonden er vanuit de mobiliteitsgroep van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân fossielvrije voertuigen voor de Elfstedenhal klaar voor een testrit.

De Elfwegentocht 2020

De fossielvrije voertuigen, rijdend op blauwe diesel, groengas en elektriciteit, werden hier geplaatst door de freonen ABD Renault en Nissan, Autogroep Haaima, Bourguignon Lease, Engelsma & Wijnia, Friesland Lease, Future Fuels en OrangeGas. Belangstellenden konden testritten maken en vragen stellen aan experts. Hierdoor ervoeren bezoekers zelf de voordelen van fossielvrij vervoer. De mobiliteitsfreonen willen in 2020 tienduizend extra schone voer- en vaartuigen op de weg en het water in Fryslân hebben en de voordelen van fossielvrij vervoer bekendmaken aan een breed publiek. Ook hebben zij een belangrijke rol binnen meerdere projecten, zoals de nieuwe Elfwegentocht in 2020, één van de projecten van WSRS.

Dit evenement vindt in juni 2020 plaats, als vervolg op de Elfwegentocht 2018. Meer dan 100.000 Friezen namen van 1 – 14 juli 2018 deel aan de twee fossielvrije weken in Fryslân. In 2020 breiden we dit project uit naar Groningen en Drenthe, met als thema’s: fossielvrij reizen en plasticvrij leven. Ter voorbereiding op het evenement in 2020 vinden er dit jaar onder de naam Elfwegentocht On Tour belevingsdagen plaats in Fryslân. Tijdens dit initiatief van Circulair Friesland en de Freonen fan Fossylfrij Fryslân maken belangstellenden kennis met alle voordelen van fossielvrij vervoer; van elektrische auto’s en fietsen tot voertuigen op groengas en blauwe diesel. Gemeente Schiermonnikoog beet hiervoor donderdag 7 februari het spits af. De komende maanden zijn onder meer Akkrum, Joure en Leeuwarden gastheer van het evenement.

Emissievrije toekomst

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden en VNO-NCW MKB-Noord werken samen onder de naam WSRS aan de slimme en duurzame mobiliteitsmaatregelen in Leeuwarden-Fryslân. Deze samenwerking wordt uitgebreid naar geheel Noord-Nederland met de partners: Ministerie, de provincies Drenthe, Groningen en Fryslân en de gemeenten Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden. Leeuwarden is initiatiefnemer en trekker van de samenwerking. Deze samenwerking is niet alleen voor Leeuwarden-Fryslân een belangrijke stap maar ook voor geheel Noord-Nederland. Hierdoor kunnen uiterlijk 2035 alle voorwaarden aanwezig zijn om de mobiliteit in Noordelijke regio volledig emissievrij te maken.

Delen via

Vergelijkbare berichten