Ondernemend Friesland nieuws

De Elfwegentocht van 2020

De Elfwegentocht van 2020

Het programma Werk Slim, Reis Slim (WSRS) begon zo’n 10 jaar geleden als het mobiliteitsmanagementonderdeel binnen het bereikbaarheidsprogramma Leeuwarden Vrij-Baan. Dat laatste, met name infrastructureel gerichte project is succesvol afgesloten, maar WSRS gaat door. Oorspronkelijk richtte WSRS zich op het treffen van slimme en duurzame maatregelen die helpen de regio Leeuwarden en omgeving beter bereikbaar te maken en te houden. Dat is gelukt. Samen met de deelnemende bedrijven en organisaties is ruim het dubbele aantal spitsmijdingen per dag behaald (1700) dan vooraf de doelstelling was (825). De komende vier jaar werkt WSRS ook weer aan duidelijke ambities : 20 000 ton minder CO2-uitstoot, 1000 extra spitsmijdingen per dag en de leefbaarheid en bereikbaarheid van Leeuwarden en omgeving verder verbeteren. Hoe dat in zijn werk gaat?

De plannen

Eind februari werd een zestal slimme en duurzame mobiliteitsplannen van WSRS gepresenteerd tijdens een inspiratiebijeenkomst in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Ruim 60 bedrijven en organisaties waren present om zich te laten inspireren door voorzitter Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) Friso Douwstra, tevens wethouder van de gemeente Leeuwarden, projectleider Bouwe de Boer van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân en gastspreker weerman Gerrit Hiemstra. In de periode 2018-2021 wil WSRS het volgende realiseren: Leeuwarden laten uitverkiezen tot Fietsstad nummer 1 van Nederland in 2022, de fiets beter combineren met Openbaar Vervoer, investeren in intelligente transportsystemen (‘Talking Traffic’), duurzame stadsdistributie bevorderen, bedrijven stimuleren om maatregelen te nemen op het gebied van emissievrije mobiliteit en een vervolgeditie Elfwegentocht 2020.


WSRS en de aangesloten bedrijven en organisaties hebben met een handtekening de samenwerking bekrachtigd en gaan weer de schouders zetten onder het nieuwe programma rondom Slimme en Duurzame Mobiliteit. Er zijn goede discussies gevoerd, bestaande contacten verbeterd en nieuwe contacten gelegd. Duidelijk werd dat veel bedrijven al op een praktische manier bezig zijn met slimme en duurzame mobiliteit. Zo stonden er vanuit de mobiliteitsgroep van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân fossielvrije voertuigen voor de Elfstedenhal klaar voor een testrit.

 

De Elfwegentocht 2020

De fossielvrije voertuigen, rijdend op blauwe diesel, groengas en elektriciteit, werden hier geplaatst door de freonen ABD Renault en Nissan, Autogroep Haaima, Bourguignon Lease, Engelsma & Wijnia, Friesland Lease, Future Fuels en OrangeGas. Belangstellenden konden testritten maken en vragen stellen aan experts. Hierdoor ervoeren bezoekers zelf de voordelen van fossielvrij vervoer. De mobiliteitsfreonen willen in 2020 tienduizend extra schone voer- en vaartuigen op de weg en het water in Fryslân hebben en de voordelen van fossielvrij vervoer bekendmaken aan een breed publiek. Ook hebben zij een belangrijke rol binnen meerdere projecten, zoals de nieuwe Elfwegentocht in 2020, één van de projecten van WSRS.

 

Dit evenement vindt in juni 2020 plaats, als vervolg op de Elfwegentocht 2018. Meer dan 100.000 Friezen namen van 1 - 14 juli 2018 deel aan de twee fossielvrije weken in Fryslân. In 2020 breiden we dit project uit naar Groningen en Drenthe, met als thema’s: fossielvrij reizen en plasticvrij leven. Ter voorbereiding op het evenement in 2020 vinden er dit jaar onder de naam Elfwegentocht On Tour belevingsdagen plaats in Fryslân. Tijdens dit initiatief van Circulair Friesland en de Freonen fan Fossylfrij Fryslân maken belangstellenden kennis met alle voordelen van fossielvrij vervoer; van elektrische auto’s en fietsen tot voertuigen op groengas en blauwe diesel. Gemeente Schiermonnikoog beet hiervoor donderdag 7 februari het spits af. De komende maanden zijn onder meer Akkrum, Joure en Leeuwarden gastheer van het evenement.

 

Emissievrije toekomst

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden en VNO-NCW MKB-Noord werken samen onder de naam WSRS aan de slimme en duurzame mobiliteitsmaatregelen in Leeuwarden-Fryslân. Deze samenwerking wordt uitgebreid naar geheel Noord-Nederland met de partners: Ministerie, de provincies Drenthe, Groningen en Fryslân en de gemeenten Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden. Leeuwarden is initiatiefnemer en trekker van de samenwerking. Deze samenwerking is niet alleen voor Leeuwarden-Fryslân een belangrijke stap maar ook voor geheel Noord-Nederland. Hierdoor kunnen uiterlijk 2035 alle voorwaarden aanwezig zijn om de mobiliteit in Noordelijke regio volledig emissievrij te maken.

Onze specialisten
Aukje Castelein
Aukje Castelein
Energie | Fabriek
HR | Werkplezier | Motiveren
Jon van Weperen-4 - zwart-wit
Jon van Weperen
JON Projectmanagement
Projectmanagement
rsz_1foppe_hoekstra
Foppe Hoekstra
Faber Telecom & Data
Accountmanager
rsz_1kees_folkertsma-1_zwart wit
Kees Folkertsma
Kuiper Verzekeringen
Adviseur leven en pensioen
Ronald-Zijlstra-OKE-PC_zwartwit
Ronald Zijlstra
Oké-PC IT Burgum/Dokkum
ICT-diensten
Jessica Kuiken zwart wit
Jessica Kuiken
Marketing Crew
Marketing
Tine zw-wit
Tine van Knijff-van Hijum
Kijk op Uitgevers/OF
(Hoofd)redactie
foto Sicco
Sicco Huisman
FSFE
Versnellen van de energietransitie
Sandra Arkesteijn foto close up grijs
Sandra Arkesteijn
Arkesteijn
Marketing & strategie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Jan-Willem-Sietsma-Technaut
Jan Willem Sietsma
Technaut
Duurzaam ondernemen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker