De Harmonie lanceert podcast: Kleedkamer 11

Kleedkamer 11 is de titel van de kersverse jubileumpodcast die De Harmonie is gestart bij haar 150-jarig bestaan. Samen met hele bekende en onbekende gasten duikt presentator Marijke Roskam in thema’s van de voorstellingen in het jubileumjaar 2024: Drag als verbindende manier om diversiteit te vieren, een ode aan klassieke muziek en jong talent, klimaatstress en hernieuwde hoop, elkaar toch kunnen respecteren terwijl je iets totaal verschillend gelooft…      

In de podcast Kleedkamer 11 van De Harmonie hoor je backstage verhalen en gesprekken die je vermaken, verrassen en verder leren kijken. Want De Harmonie blijkt een minimaatschappij te zijn, zoveel meer dan alleen een plek waar je een kaartje koopt en achterover leunt. De eerste aflevering: Drag als verbindende factor vind je nu op Spotify.

Praten vanuit liefde voor elkaar

Deze eerste aflevering bespreekt daarmee direct een actueel onderwerp: het belang van diversiteitsbeleid en een veilige omgeving om jezelf te kunnen zijn. Marijke Roskam is op de avond van de uitverkochte The Rotterdam Drag Show en het aansluitende Love 4 all-feest aanwezig in De Harmonie. In Kleedkamer 11 gaat zij in gesprek met gasten, medewerkers en het publiek. Deze eerste aflevering zijn te gast Sipke Jan Bousema – mediamaker en zeker ook verschilmaker op het thema LHBTIQ+ in Fryslân, en Jesse van der Wal – docent Engels, Drag Queen en lid van Queer Factory. 
‘Ieder mens is anders’, we zeggen het vaak genoeg tegen elkaar. Toch- komt ook in de podcast naar voren- zetten mensen die zich tot een meerderheid of ‘norm’ zien makkelijk een kleinere groep die anders is weg. “Het is echter belangrijk ruimte en geld vrij te maken om mensen echt zichzelf te kunnen laten zijn”, zeggen gasten Sipke Jan Bousema en Jesse van der Wal. Zij zijn blij met een voorstelling als deze én de plek die De Harmonie biedt voor iedereen. In de podcast vertellen ze over de angst en de moed van drags en hoe de kunstvorm van drag mensen helpt vrijer te denken.

Bezoekers diep geraakt

The Rotterdam Drag Show, waar 1000 bezoekers op afkwamen,en het aansluitende Love 4 All – feest in januari raakten bezoekers diep: “Mijn non-binaire kind en ik zaten af en toe te huilen, hen was zo blij om eens helemaal op te gaan in een voorstelling en zichzelf te kunnen zijn op een plek waar iedereen zo vrij was”, vertelt een moeder. Een ander voelde eerst schaamte om te komen: “Ik dacht, daar moet ik niet heen. Maar ik ben zo blij dat ik toch gegaan ben. Ik snap nu beter wat het is.”

Provinciale Staten en een mienskip voor iedereen

Deze woensdag stemt Provinciale Staten over het wel of niet financieren van diversiteitsbeleid. Sipke Jan en Jesse gunnen ieder Statenlid het zien van de show, maar ook het luisteren van de podcast. “Mensen moeten weten hoe het voelt voor queers. Verdiep je, luister naar de verhalen. Dan weet je dat er nog zoveel moet gebeuren om de mienskip echt voor iedereen te laten zijn”, aldus Sipke Jan.

Over De Harmonie

De Harmonie is in 1874 opgericht, en uitgegroeid tot de stadsschouwburg voor Leeuwarden en omgeving. Het theater is uitgegroeid tot de verlengde huiskamer van velen. Met ruim 1700 stoelen, verdeeld over drie zalen, en jaarlijks zo’n 200.000 bezoekers is De Harmonie een van de grootste theaters van Nederland. Met een belangrijke positie in Friesland.
Onze brede opdracht is om zoveel mogelijk mensen uit stad en de provincie in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Hierbij nemen we onze rol als venster op de wereld serieus, met artiesten uit de eigen regio naast internationale makers en de top van het Nederlandse theateraanbod. Vaste bespelers van De Harmonie zijn gezelschappen als het Noord Nederlands Orkest, Ivgi &Greben, Pier21 NITE en Club Guy & Roni. Daarnaast werkt De Harmonie samen met vele andere culturele, maatschappelijke en onderwijs organisaties uit Leeuwarden en Friesland. In 2024 viert De Harmonie haar 150 jarig-jubileum met een speciaal programma gedurende dat hele jaar. 

Vergelijkbare berichten