Familiebedrijf IJtsma: Dé meubelzaak van het Noorden biedt voor elk wat wils

In het nog geen drieduizend inwoners tellende dorpje Opende op de grens van Friesland en Groningen bij Surhuisterveen, is de grootste meubelzaak van het Noorden gevestigd. Wie op zoek is naar inspiratie op het gebied van wonen, slapen, keukens of tuinmeubelen is bij het familiebedrijf IJtsma aan het juiste adres. Het rijkgeschakeerde palet van IJtsma is er bovendien voor elke portemonnee. “Iedereen kan bij ons slagen.”

Voor de oorsprong van het bedrijf moeten we terug naar 1966. Toen startte Alle IJtsma een kleine woninginrichtingszaak in Opende, die zich toelegde op stoffering en meubelproductie. Dochter Ella en haar man Heine van der Meer namen het bedrijf in 1996 over. In 2006 verhuisde IJtsma van het centrum naar het industrieterrein aan de rand van het dorp.

Aan de Wending werd een nieuwe meubelzaak met een oppervlakte van maar liefst 10.000 m2 geopend. Het aantal vierkante meters werd enkele jaren geleden nog eens verdubbeld. Heine en Ella trekken de kar niet meer alleen. De zonen Alco en Herwin draaien volop mee, terwijl het de bedoeling is dat Marnik na zijn studie ook mee gaat helpen in het bedrijf.

Inmiddels werken er 35 medewerkers bij het bedrijf dat naast de Opender vestiging nog een meubelboulevard aan het Hoendiep in Groningen bezit. Aanpakken en snel beslissen, dat kenmerkt de familie, aldus Heine van der Meer. De betrokkenheid van leiding en personeel bij IJtsma is kenmerkend voor familiebedrijven. “Tijdens Corona hebben we verbouwd, iedereen hielp mee, daar zijn we trots op en dankbaar voor.”

Wie wooninspiratie op wil doen, kan bij IJtsma te kust en te keur. Het assortiment is in de loop der jaren flink uitgebreid. Van banken, tafels, stoelen, kasten, vloeren, gordijnen tot de laatste keuken en slaaptrends, de consument vindt het bij IJtsma. Aan de presentatie wordt veel aandacht besteed. “Mensen moeten inspiratie opdoen en zin krijgen om te kopen,” zegt Alco.

Heine van der Meer en zijn vrouw Ella hadden de enorme groei van hun bedrijf bijna dertig jaar geleden niet voorzien. Tegenwoordig is schaalvergroting een must, stelt Heine. “Mensen willen veel keuze. Kleine winkels redden het niet meer.” Het getoonde lef wordt beloond. De klanten van IJtsma komen uit heel Noord-Nederland naar Opende. 

IJtsma wil er zijn voor iedereen. Of mensen nu over een dik gevulde beurs beschikken, of een minimaal budget te besteden hebben, in Opende moet iedereen kunnen slagen. IJtsma staat bovendien voor kwaliteit en goede en betrouwbare raad. “Wij gaan voor het totaaladvies en hebben uitsluitend experts in dienst die onze klanten helpen de juiste keuzes te maken,” vertelt Alco.

De klant is belangrijk voor IJtsma, die moet zich welkom voelen en eventuele klachten worden altijd opgelost. “Klanten zijn bij ons geen nummer”, vertelt Heine. “Vriendelijkheid en aandacht hoort bij ons. Geen enkele advertentie kan op tegen mond- tot-mondreclame van een tevreden klant.” De zaken gaan goed, maar bij IJtsma merken ze dat de consument door alle (mondiale) problemen voorzichtiger is geworden.

“Maar daarin schuilt ook een uitdaging. Als ondernemer moet je flexibel zijn en kansen zien,” besluit Heine. Wie inspiratie zoekt op het gebied van wonen, een bezoek aan IJtsma in Opende (makkelijk bereikbaar via de A7) loont de moeite. Een tip; neem uitgebreid de tijd om rond te kijken, wie het mooie en brede aanbod van IJtsma in een loos uurtje wil bezichtigen, doet zichzelf tekort.

www.ijtsma.nl

Vergelijkbare berichten

Geen vergelijkbare berichten gevonden