De missie van GreenInclusive: ‘We moeten vóór- en mét elkaar aan de slag’

Marthijs Roorda, directeur van GreenInclusive heeft een missie: “Ik heb het goed, moet ik dan nog meer voor mezelf hebben? Ik doe dan liever iets voor mijn omgeving.” Met zijn bedrijf GreenInclusive dat vezelhennep teelt voor isolatiemateriaal, voert hij zijn missie uit.

“Wij doen geen traditionele handel. Wij richten ons op de dringende opgaves van deze tijd. We hebben geen garantie dat we in de toekomst nog een leefbare wereld hebben. We hebben een CO2-opgave, een stikstofopgave, een gezondheidszorgopgave en een armoedeopgave. Daar moet je toch iets mee!?”

Zijn antwoord is vezelhennep. Vol passie zegt hij: “Hennep heeft nauwelijks water nodig, geen bestrijdingsmiddelen, het neemt veel CO2 op, het verrijkt het land en is makkelijk recyclebaar. Daarmee is het een product dat bestand is tegen de droogte door klimaatverandering en tegelijkertijd CO2 opslaat. Wij produceren vezelhennep voor isolatiemateriaal in de bouw. Het groeit makkelijk en is snel op te schalen. Daarmee is het mede een oplossing voor de enorme bouwopgave.”
 “Als natuurproduct zorgt het ook voor een aangenamer leefklimaat in huis. Als je bovendien weet dat traditionele isolatiematerialen erg vervuilend zijn, dan is de keuze toch snel gemaakt.”

Gesloten regioketen
“We hebben 2700 veehouders in Friesland. Een klein stukje land per veehouder levert een enorm arsenaal aan bouwgrond op. Veel boeren zijn al partner geworden. Wij zetten agrariërs niet klem met risicodragende investeringskosten. CO2– neutraal produceren en biobased eindproducten mogelijk maken, is een opgave die je gezamenlijk aangaat. Daarom doen wij de investeringen en geven de agrariërs een milieuvriendelijk perspectief met een gegarandeerd inkomen dat niet van het succes van onze marketingafdeling afhangt, maar van hun oogst.”

“Op dit moment vindt een deel van de hennepverwerking nog in Duitsland plaats, maar een fabriek in Friesland ligt in de planning. Samen met onze partner Hempflax in Oude Pekela die de eindbewerking doet naar hoogwaardig isolatiemateriaal van onze hennep, hebben we dan een korte gesloten productieketen gerealiseerd. Met het regionaal verwaarden van duurzame grondstoffen stimuleren we bovendien de lokale economie.”

Ieder op zijn manier
De missie van GreenInclusive wordt opgepakt door lokale banken, architecten, bouwbedrijven en woningbouwbedrijven. “Logisch”, zegt Marthijs, “we moeten vóór- en mét elkaar aan de slag. Hennep is een mooi duurzaam product dat geeft in plaats van neemt. Wij specialiseren ons in bouwmaterialen, maar je vindt hennep terug in dashboards van auto’s, als vloeren, als voedsel, als medicijn en in de kledingindustrie. Wij zien dat veel ondernemers begrijpen dat het roer om moet. De waarheid is simpel. Als je als bedrijf de belangrijke opgaves van deze tijd niet aangaat, dan zul je uiteindelijk verdwijnen.”

Vergelijkbare berichten