‘De Noor neemt de tijd voor dingen’

Wat is je ambitie?
“Een eigen bedrijf in het toerisme, gecombineerd met mijn opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige. Zo wil ik vakanties organiseren voor gezinnen waarin één van de gezinsleden aan schizofrenie lijdt. Ik kan de zorg op maat leveren zodat iedereen een zo ontspannen mogelijk vakantie heeft. Op dit moment ben ik in onderhandeling voor een locatie.”

 

Hoe heb je het aangepakt?
“Na een tijd van oriëntatie, waarin ik Noorwegen regelmatig bezocht in alle jaargetijden, heb ik mei 2011 ontslag genomen en een tijdelijke baan in Noorwegen geaccepteerd. De baan was iets onder mijn opleidingsniveau en gaf me mede daardoor de gelegenheid om me op mijn taalontwikkeling te richten, en dat is goed geslaagd.”

Wat is meegevallen? “Zowel het aanleven van de taal, als het wennen aan het wonen in Noorwegen is vlekkeloos verlopen.”

 

Welke valkuilen kwam je tegen?
“Ik had verwacht dat Nederland en Noorwegen qua cultuur niet heel anders zouden zijn. Voor een deel klopt dit, maar ik heb onderschat dat de Noorse cultuur op een aantal punten zeer verschilt. Ik ben zelf nogal direct en dat is iets waar veel Noren niet goed mee uit de voeten kunnen. De grootste tegenvaller was het huren van een locatie. Ik kon onder goede voorwaarden een fenomenale locatie huren, maar door een aantal regeltjes werd mij dit onmogelijk gemaakt. Enkele weken later raakte ik ook nog mijn baan kwijt.”

 

Wat valt op in Noorwegen?
“De rust, die uitgaat van de natuur, de bergen,fjorden en meren.” Wat is opmerkelijk aan de Noorse manier van zaken doen? “Over het algemeen neemt de Noor de tijd voor dingen; er is een stevige vergadercultuur (møtekultur), waardoor zaken langzaam geregeld worden. Er is altijd een 'morgen'. Het is van belang om je zo snel mogelijk hierbij neer te leggen, anders maak je het jezelf tamelijk moeilijk.”

 

Wat doe je in je vrije tijd?
“De natuur in, met de auto of wandelend en daarnaast schrijf ik graag.”

 

Hoe gaat het nu?
“Ik ben in onderhandeling voor de start van mijn bedrijf en onlangs is mijn eerste boek ‘De Verspringer’ uitgekomen. Hierin heb ik mijn ervaringen in Noorwegen op papier gezet. Mijn hoop, teleurstellingen, eenzaamheid en genot staan hierin beschreven. Het is een verhaal over wat ik beleef, ondervind en ervaar in een land dat zo hetzelfde lijkt, maar toch zo anders is. Het boek is voor € 18,95 te koop via verspringer@outlook.com.”

 

Wat zijn de toekomstplannen?
“Ik hoop dat ik snel mijn bedrijf kan starten en dat Corrie mij spoedig naar het noorden kan volgen.” Heb je tips voor ondernemers die iets soortgelijks willen doen? “Onderzoek goed de cultuur van de regio waar je je wilt vestigen. Neem je eigen idee en expertise mee, maar probeer dit op het Noorse tempo uit te voeren. Stel je erop in dat het een tijdje duurt… Daarnaast kun je je het best via Nederlandse kanalen op veel procedures voorbereiden.”

Delen via

Vergelijkbare berichten