De perfecte mix tussen trend en ambacht

“Wâldpiken zijn van nature ondernemend en zorgen het liefst voor hun eigen handel”, stelt Gommers. “Eens is iemand hier begonnen met houtbouw. Van daaruit zijn medewerkers, omdat ze overtallig waren  of zelf vertrokken, eenzelfde bedrijf gestart. Zo is dit gegroeid. Maar Wâldpiken zijn ook trouw aan de regio, en zo komt het dat we dicht op elkaar zitten in hetzelfde gebied.” Het is de kunst om je te onderscheiden tussen alle anderen, maar ook om elkaar te versterken, meent Gommers: “Zoekt iemand eenvoudige en voordelige houtbouw, dan zijn er genoeg collega's die dat aanbieden. Wil je kwaliteit en iets unieks, dan kom je bij ons terecht. Wij houden ervan om het contact daarover met de collega-ondernemers open te houden.”

Investeren in kwaliteit

“Onze klant is de klant die niet onderscheid maakt in prijs maar in kwaliteit. En die aan die kwaliteit uit kan en wil geven omdat ze weten dat ze er een goed product voor terugkrijgen. Nederland heeft de crisis achter de rug, maar die heeft ons niet slecht gedaan. Waar de klant aan de onderkant van de markt de bouw wel even liet voor wat het was, ging de meer vermogende klant juist investeren. Wij bleven druk in de crisis omdat we de onderkant van de markt niet bedienen.”

Een tweede loods

Tjipco Gommers begon zijn houtbouwbedrijf eens in een gehuurde loods in Veenwouden. Toen dat uit het jasje knapte verkreeg hij in overleg met de gemeente een mooie plek op bedrijventerrein Harm Smidswei in Kollumerzwaag. Inmiddels is er na een eerste loods en een showterrein, een tweede loods gebouwd. Die kwam er in eerste instantie voor opslag van materiaal en stalling van vervoersmiddelen. Gommers: “Het stallen van onze busjes en wagens paste prima in de bestaande loods, maar het was wel iedere ochtend een hele volksverhuizing voor we in de loods aan het werk konden. Nu hebben we dat mooi gescheiden.”

Momenteel neemt de bouw van een mantelzorgwoning de tweede loods in beslag. Over enige tijd wordt die compleet afgewerkt in twee delen naar Aalsum vervoerd. Gommers: “Dat is het mooie van houtbouw. Het is mogelijk om een compleet afgewerkt product op plaats van bestemming te leveren. Zo zit de klant niet wekenlang in een bouwput, maar kan het product in enkele dagen worden opgeleverd.”

Inspelen op trends

Gommers houtbouw was het eerste houtbouwbedrijf dat aan de bouw van een mantelzorgwoning begon toen de regelgeving enkele jaren geleden vergunningsvrij toeliet. Gommers: “Het is een goed voorbeeld van hoe wij een trend willen zetten en willen vooroplopen in de ontwikkelingen op de markt. We willen ons onderscheiden met het product dat we leveren. Dat doen we door af en toe een gok durven nemen en altijd op zoek te zijn naar nieuwe materialen en technieken.”

Alhoewel, trends en ontwikkelingen hoeven niet altijd nieuw te zijn. Gommers: “De ouderwetse manier van bouwen vinden we mooi, dat is iets waar we meer naartoe willen. Werken met eikenhout, pen en gatverbindingen, het echte oude ambacht. Dat werk besteden we nu nog uit, maar het is iets waar we onszelf in ontwikkelen, want uiteindelijk willen we het zelf gaan doen. Een compleet eikenhouten constructie leveren, zonder enige spijker, dat is wat mij betreft de perfecte mix tussen trend en ambacht.”

Delen via

Vergelijkbare berichten