De ‘Slauerhoff Lezing’ door prof. Kees Schuyt en een eenmalig optreden van tenor Albert Bonnema

Kees Schuyt is socioloog en jurist. Hij was hoogleraar (Rechts)sociologie aan de universiteiten van Nijmegen, Leiden en Amsterdam. Schuyt, die sinds kort in Leeuwarden woont, kreeg ook nationale bekendheid als lid van de Raad van State en als opiniemaker. Vooral begrippen als rechtsstaat en tolerantie gaan hem erg aan het hart.  De titel van zijn lezing luidt: ‘Slauerhoffs leven en hedendaagse (on)verdraagzaamheid’.
Ook staat hij stil bij belangrijke denkers over het belang van tolerantie zoals Coornhert, Bayle en Voltaire. Daartoe behoort ook een ten onrechte in vergetelheid geraakte Fries: Agge van Albada (1525-1587). Deze Friese jurist en diplomaat was de inspirator van de veelzijdige geleerde Dirck Coornhert. Van Albada was een vroege voorstander van tolerantie en zijn tijd daarmee ver vooruit! Daarnaast gaat Kees Schuyt  in op een heel actuele vraag: verdraagt de meerderheid anno nu wel minderheden en verdragen minderheden de wettelijke meerderheid voldoende? In het najaar zal zijn nieuwe boek “Begrensde Tolerantie” verschijnen bij Uitgeverij Boom, Amsterdam.

Na de pauze zorgt de bekende Friese tenor Albert Bonnema voor een primeur: hij brengt samen met pianist Andrew Wise een muzikale ode aan Jan Slauerhoff. Het gaat om liederen op tekst van Jan Slauerhoff, gecomponeerd door Wim Franken. Daarnaast schrijft Andrew Wise twee nieuwe composities op tekst van de grote in Leeuwarden geboren dichter. Albert Bonnema (geboren in Tzummarum, momenteel artistiek leider van de Haarlemse Opera) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium en heeft als operazanger een rijke carrière achter de rug met optredens in diverse Duitse operahuizen zoals de Deutsche Oper in Berlijn maar ook in Dublin, Rome, Tel Aviv, Tokio, Sydney, San Francisco en tal van andere steden. De Dorpskerk Huizum is dan ook verguld met zijn ‘Slauerhoff-primeur’ in het oudste monument van Leeuwarden.  Reserveer op tijd want de kerk loopt wegens beide optredens vast vol! Dankzij subsidie voor het programma na de pauze kon de toegangsprijs voor het veelzijdige programma laag worden gehouden.

Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,  donderdag 6 oktober 2022, om 20.00 uur.

De toegangsprijs is € 6,00. Toegangskaarten kunnen vooraf digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/keesschuyt .

Gratis parkeren is mogelijk op het terrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk). 

Vergelijkbare berichten