De week van: Gouke de Vries (KENONZ)

Het werk voor een ondernemer gaat altijd door. Maar toch, die maandag is wel een belangrijke dag. Het begin van een week waarin weer doelen bereikt kunnen worden. Welke ambities hebben ondernemers? Hoe ziet hun weekagenda eruit op maandagochtend? Waar verheugen ze zich op? 

Vandaag werpen we een blik op de week van Gouke de Vries, eigenaar van Kenonz. Hoe slaagt hij erin om een bedrijf met meer dan 700 medewerkers te leiden en tegelijkertijd voorzitter te zijn van korfbalclub LDODK? De club, die momenteel op de tweede plaats staat in de Korfballeague en de snelst groeiende businessclub van Friesland heeft, streeft ernaar om volgend seizoen de eerste semiprofessionele korfbalvereniging van Nederland te worden.

Waarin onderscheiden jullie je?

Wij onderscheiden ons van andere bedrijven door het feit dat de mensen die hier werken écht de tijd van hun leven hebben. Als ze later 80+ zijn en in het bejaardenhuis zitten, wil ik graag dat ze kunnen zeggen: “Dat waren de mooiste jaren van mijn carrière”. Dat streven komt vanuit de horeca waar ik vroeger heb gewerkt. Als er mensen bij mij aan de tafel zaten, wilde ik ze de mooiste avond van het jaar laten beleven. Die beleving wil ik graag teruggeven aan de mensen die bij mij werken. Dat is denk ik het allerbelangrijkste.

Daarnaast pakken wij zaken allemaal net even wat anders aan dan anderen, en maken we het extreem persoonlijk richting onze mensen. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een campingtour georganiseerd. Ik heb twee weken lang door het hele land gereisd om onze collega’s te ontmoeten en samen te genieten van een gezellige dag. Deze zomer staat ‘Lago di Kenonz’ op het programma. Ik zal met een boot en een klassieke Italiaanse auto collega’s uit heel Nederland ophalen. We gaan in gesprek over de toekomst van ons bedrijf, waarbij ik ze uitnodig om actief mee te denken over onze organisatie.

Wat vind jij als ondernemer het mooiste van je vak?

De creativiteit die ik heb kan ik goed kwijt in het bedrijf, dat vind ik erg leuk. Ik heb van huis meegekregen om goed voor de mensen te zijn. Daarnaast vind ik het leuk om de verbinding te leggen met sport. Dat ik als ondernemer ook voorzitter mag zijn van LDODK, een prachtig mooie sportclub, vind ik supergaaf. Hier kan ik maatschappelijk veel voor betekenen, maar ik kan er ook weer zakelijk heel veel uit halen. Ik vind dat je als ondernemer in Nederland veel meer kan doen voor het maatschappelijke veld, omdat je daar ook als bedrijf echt wel resultaat uit kan halen. Van ons personeelsbestand bestaat ongeveer 70 man uit korfballers. Door het netwerk en de naam die je hebt gekregen in onze sport hebben we daar heel veel uit kunnen halen.

Waar wil je over 5 jaar staan?

Dan denk ik aan twee dingen. Ten eerste wil ik de gaafste werkgever van Nederland zijn. Iedereen moet zeggen: “Bij dat bedrijf, dáár wil ik bij horen.” Ten tweede wil ik landelijk dekkend zijn. Op dit moment hebben we vijf kantoren – bij zeven hebben we dat doel gehaald. Dan kunnen we leveren bij elke gemeente, elke provincie en elk waterschap in Nederland.


En als je kijkt naar LDODK – want dat zie ik ook deels als ondernemen – wil ik een toonaangevende topclub in Nederland zijn. We staan op dit moment in de top, en daar willen we natuurlijk ook blijven. Met het aanstellen van onze topcoach zijn we grote stappen aan het maken om de eerste semiprofessionele korfbalclub in Nederland te worden.

Noem eens een afspraak die je voor de komende week in de agenda hebt staan.

Wat springt eruit, waar verheug je je op?

Dat is niet zo moeilijk, dat zijn de play-offs van LDODK. Ik moet zeggen dat de laatste twee, drie weken alles in het teken staat van de club. De verdeling op dit moment is misschien wel 30/70, dus 30% bedrijf en 70% club. Ik heb gelukkig een directie bij Kenonz staan die dat hier allemaal goed regelt. Mijn energie gaat op dit moment even naar LDODK, want we willen natuurlijk landskampioen worden. De komende weken spelen we de play-offs, en hopelijk staan we dan 13 april in de finale in Ahoy.

Welke ondernemerstip zou je met iedere lezer willen delen?

Beteken op maatschappelijk vlak iets voor je omgeving. Als ondernemer krijg je hier ook veel voor terug: niet alleen een netwerk, maar ook voor je eigen ontwikkeling is het de moeite waard. Oh, en kom vooral eens kijken bij een thuiswedstrijd van LDODK! Ik nodig je graag een keer uit voor een gezellig avondje met livemuziek in onze businessclub.

Delen via

Vergelijkbare berichten