De week van Jan-Albert Balt (Balt veiligheids- en certificeringsadvies)

Waarin onderscheiden jullie je?

Een bedrijf dat op korte termijn een bepaald ISO- of VCA-certificaat moet halen om mee te kunnen doen aan een aanbesteding. Een ongeval op de werkvloer, waardoor de veiligheid moet worden verbeterd. Of een bedrijf dat zo groot is gegroeid dat er meer structuur in de organisatie nodig is. In dit soort situaties kan ik helpen.

Voor veel bedrijven zijn normen (zoals ISO, VCA en BRL), wetgeving of brancherichtlijnen onleesbare documenten met eindeloze verplichtingen. Ik help bedrijven om op een hele praktische manier de vertaalslag maken naar de dagelijkse praktijk in hun specifieke organisatie. Een nieuw certificaat halen of het wijzigen van een werkwijze hoeft vaak echt geen maanden te duren.  

Adviesbureaus komen vaak met oplossingen of uitgebreide systemen die helemaal niet passen bij de gemiddelde MKB-klant. De kunst is om een systeem op te zetten waarbij je niet alleen maar voldoet aan de gestelde eisen, maar dat ook toegevoegde waarde heeft voor de klant. Sommige klanten help ik door het certificeringstraject te begeleiden. Andere bedrijven zetten me bijvoorbeeld in als parttime KAM-functionaris, zodat ze deze zelf niet in dienst hoeven te nemen maar wel de kennis en ervaring tot hun beschikking hebben.  


Wat vind jij als ondernemer het mooiste van je vak?

Het mooiste vind ik het om ondernemers te helpen met iets waar ze soms enorm tegenop kunnen zien, omdat het buiten hun directe werkveld valt. De blijdschap en dankbaarheid bij het behalen van een certificering, het oplossen van een vraagstuk op het gebied van veiligheid of het realiseren van een structurele verbetering in de procedures geeft gewoon heel veel voldoening. En bij elke klant zie en leer ik zelf ook weer nieuwe dingen, die ik weer meeneem naar mijn volgende klanten.  

Waar wil je over 5 jaar na nu staan, als ondernemer?

Ik krijg vaak de vraag of ik mijn ene dag in de week als zelfstandige wil uitbreiden, maar dat wil ik heel nadrukkelijk niet. Het is een mooie combinatie van werken voor een baas en zelfstandig adviseur zijn. Over 5 jaar hoop ik dus nog steeds 1 dag in de week ondernemers te ondersteunen op een praktische en laagdrempelige manier. Geen moeilijke termen of vakjargon, geen “U” maar gewoon “Jij” en benaderbaar voor alle medewerkers, van schoonmaker tot directeur.     

Noem eens 1 afspraak die je voor de komende week in de agenda hebt staan.
Wat springt eruit, waar verheug je je op?

Deze week staat er een veiligheidsaudit op het programma. Een VCA-gecertificeerd bedrijf wil graag een interne controle laten uitvoeren om te kijken of het veilig is op de bouwplaats en op de werkplekken van hun medewerkers. Door dit soort rondes kunnen veel onveilige situaties preventief worden opgelost.

  

En waarom?

Als veiligheidskundige is dit een hele leuke manier om bij te dragen aan de veiligheid van de medewerkers. Bij veel bedrijven gebeurt dit pas als er een ongeval is geweest. Preventief is dit veel beter!

 
Tot slot: welke ondernemerstip zou jij met iedere lezer willen delen?

Neem de veiligheid van je werknemers serieus. Geen enkele winst weegt op tegen het niet meer thuiskomen van een medewerker!

Vergelijkbare berichten