Dijkstra Draisma innoveert met gevelfabriek

Mensen anders laten denken was de rode draad tijdens de innovatiedag. Illusionist Victor Mids en klimatoloog Reinier van den Berg namen de 300 aanwezigen mee in een snel veranderende wereld waar innovaties elkaar opvolgen. Van den Berg benadrukte de noodzaak van ‘anders denken’ door het publiek nogmaals duidelijk te maken dat de huidige voorraad grondstoffen echt eindig is. Victor Mids liet het publiek ervaren dat we vaak denken te weten wat we zien, maar dat de werkelijkheid blijkbaar toch anders kan zijn.

Daarnaast waren er twaalf inspiratiesessies met sprekers als Marjan Minnesma, Ingrid Zeegers en Jan Willem van de Groep. Aan bod kwam onder andere robotisering, drones, duurzame scholenbouw, sociale innovatie en smart technology. Ook de isolatiegevel en de droogstapelwoning werden geïntroduceerd. De isolatiegevel wordt met behulp van robots gefabriceerd in de fabriek van BGDD in Dokkum en ingezet om bestaande woningen ‘Nul op de meter’ te maken. Ook voor nieuwbouwwoningen en utiliteitsbouw is deze gevel toepasbaar. De gevel kan met cellulose als isolatiemateriaal tot 92% circulair worden gemaakt. De droogstapelwoning is een zeer duurzame nieuwbouwwoning die snel gebouwd kan worden, weer uit elkaar kan worden gehaald en kan worden verplaatst naar een andere plek.

Opening gevelfabriek

De heer Arno Brok, Commissaris van de Koning in de provincie Fryslân, verrichtte de openingshandeling van de nieuwe productielijn voor de isolatiegevel. “Dankzij deze productielijn kunnen we straks razendsnel gevelelementen produceren en woningen binnen afzienbare tijd verduurzamen. De precisie, nauwkeurigheid en snelheid waarmee de robot produceert, is ongekend hoog”, aldus algemeen directeur Biense Dijkstra.

Technische innovaties kunnen niet los gezien worden van sociale innovaties. ‘Van het gas af’ vraagt een andere manier van leven. BGDD heeft negen verschillende gasloze systemen uitgetest bij de Nul op de meter woningen in Leeuwarden. Vervolgens werd aan de bewoners  gevraagd hoe het comfort was in de woningen. Dit gaf goed inzicht in de juiste techniekkeuze. Deze kennis is ingezet bij de droogstapelwoning en de Nul op de meter renovaties. Naast technische oplossingen biedt BGDD ook ondersteuning aan bewoners om hen te leren omgaan met de nieuwe gasloze woning. Zo werkt BGDD met bewonersconsulenten, uitgebreide instructiemomenten en kookworkshops.

Als meest duurzame bouwer van Nederland laat Bouwgroep Dijkstra Draisma zien dat het tijdperk van duurzaam en circulair bouwen nu echt is aangebroken.

Foto bijschrift: Biense Dijkstra (links) en Commissaris van de Koning drs. Brok (rechts) verrichten de openingshandeling voor de opening van de nieuwe productielijn voor isolatiegevels.

Delen via

Vergelijkbare berichten