Eerst maar even een kort profiel. Menno Sappé Reinigingsspecialisten (MSR) bestaat ruim dertig jaar en is gespecialiseerd in bouwkundige – industriële reiniging. Met ruim 120 medewerkers bedient het bedrijf klanten in met name Friesland, Groningen en Drenthe. Grote fabrieksgebouwen en bedrijfscomplexen worden grondig onderhouden, maar ook verzorgt MSR dagelijkse schoonmaak van onder andere vloeren, inventaris en sanitair. Ook reinigt het bedrijf glas in diverse ruimtesoorten zoals: kantoren, hotels, sanitaire ruimten, verkeersruimten, kantines, keukens en laboratoria. Dikwijls zet men daarbij zeer hoogwaardig materieel in, zoals de beroemde ‘gevelborstel’, die tot op 120 meter hoogte kan komen.
Gebruik maken van de modernste techniek is mooi, maar verreweg het belangrijkste ‘productiemiddel’ zijn de medewerkers, zo stelt William Pol. “Dit bedrijf draait op onze goede mensen. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO, red.) betekent alleen al daarom voor ons: zorgen dat die mensen zich goed voelen, dat ze fit blijven. Daar hebben wij natuurlijk alle belang bij.”
MVO draait om de drie P’s: People, Planet en Profit. “Al die P’s zijn natuurlijk belangrijk”, zo licht Pol toe. “Voor onze planeet is het goed om bijvoorbeeld energie te besparen, minder brandstof te gebruiken, niet te veel papier te gebruiken. En dus kijken wij wanneer we nieuwe machines of auto’s kopen goed naar energieverbruik. Bij Menno Sappe wordt tachtig procent van de inspanningen echter verricht door mensen. Daarom stellen we onze medewerkers centraal in ons MVO-beleid.”
Gezondheid
Dankzij een subsidie ‘ESF Sociale Innovatie’ is het bedrijf in staat geweest goed naar de eigen bedrijfsvoering te kijken. “Dat was buitengewoon belangrijk en bepalend”, vertelt Pol. “Met de resultaten in de hand hebben we besloten ons sterk te focussen op de thema’s ‘Opleiding’ en ‘Gezondheid’.
Hoe werkt de opleiding in de praktijk? Pol: “Elke medewerker in ons bedrijf kan bij ons een mbo-diploma halen op minimaal niveau 2. Dit doen we door middel van het zogenoemde ‘bedrijfsbreed opleiden’. De medewerkers krijgen een coach en volgen een vakopleiding in de winterperiode. Als een medewerker alle opdrachten goed uitvoert kan hij binnen twee jaar een diploma halen. Dit concept dat door ons is ontwikkeld is echt uniek in de schoonmaakbranche.”
Voorkomen
Op het gebied van gezondheid heeft Menno Sappé Reinigingsspecialisten ervoor gekozen om sterk in te zetten op het voorkomen van klachten.Dit beleid is heel praktisch vormgegeven. “Elke week hebben wij Guus, onze fysiotherapeut, bij ons op het bedrijf. Medewerkers die klachten hebben kunnen een afspraak me Guus maken. Hij stelt een diagnose en behandelt de werknemers. Als het nodig is, stuurt hij de medewerkers door naar gespecialiseerde hulp, bijvoorbeeld een sportcoach of een diëtiste. Guus is enorm laagdrempelig. Bovendien: deze zorg kost de medewerker niets.”
Samenwerken
“Het doel is duidelijk”, zegt Pol. “Wij willen niet harder werken, maar slimmer. In deze concurrerende tijd moeten we steeds meer doen om een goede boterham te verdienen. Met alleen hard werken komen we er niet. Wij hebben gekozen voor ‘slimmer’. Daar hoort bij dat we onze medewerkers duurzaam willen kunnen inzetten. Met een goede opleiding en een betere gezondheid, gaat dit lukken. Samen werken met plezier, plezier in samenwerken!”