Drachten het toneel van internationale lichtkunstfestival

Voor het nieuwe lichtkunstfestival ‘Licht op Drachten’ zijn kunstenaars uit zowel binnen- als buitenland gecontracteerd om met hun mooiste werken Drachten in een ander licht te zetten. Kroft&Smids uit Leeuwarden vormt de artistiek leiding en heeft alle kunstwerken verzameld en een route uitgestippeld. Aan de route voegen zij hun projecties en overpeinzingen toe. Licht op Drachten vindt plaats van 24 november t/m 3 december.

Internationale kunstenaars

Voor de lichtroute door Drachten zijn er in totaal 26 locaties uitgezocht waar verschillende lichtkunstwerken te zien zullen zijn. Internationale artiesten komen o.a. uit de VS en Hongarije. De in New York gevestigde Motomichi Nakamura, geboren in Japan en afgestudeerd aan de Parsons School of Design in New York, is een bekroonde projectiekunstenaar en animator. Voor Licht op Drachten projecteert hij geanimeerde “Red Eyes” op gebouwen of objecten in het straatbeeld, die daardoor tot leven komen en in mysterieuze monsters veranderen.

Regionale kunstenaars

Eén van de regionale kunstenaars wiens werk te zien zal zijn tijdens Licht op Drachten is Wies Noest uit Oudebildtzijl. Voor haar installaties onder de naam BeingHere maakt Wies Noest een keuze uit haar groeiende collectie kleurrijke inflatables. Met steeds wisselende combinaties reageert ze op de mogelijkheden van de locatie in combinatie met de kijk- en looplijnen van het publiek. 

Ook Kroft&Smids, bestaande uit Karina Kroft en Remco Smids, zullen zelf hun lichtkunst ten tonele brengen. Toen tijdens de eerste corona-lockdown in het voorjaar van 2020 alles stil lag, projecteerden ze de metershoge tekst “Only in darkness can you see the stars” op een flatgebouw in Leeuwarden. Het eerste gebaar van een serie van zeventig opeenvolgende avonden met hoopgevende projecties op verschillende locaties in en om Leeuwarden. Een nieuwe liefde was geboren: lichtprojecties in de openbare ruimte om mensen te bemoedigen, te verrassen en te raken. Sinds die eerste, spontane actie op 28 maart 2020 hebben ze verschillende projecten gedaan in binnen- en buitenland. En eind 2022 maakte Kroft&Smids Nobel Week Lights in Stockholm in de week voorafgaande aan de uitreiking van de Nobelprijzen de Nobel Light Walk. Nu buigen zij zich vol trots over Frieslands nieuwe lichtfestival: Licht op Drachten.

Over Licht op Drachten

Van 24 november t/m 3 december vindt de eerste editie van het lichtkunstfestival Licht op Drachten plaats. Naast de route met 29 lichtkunstwerken in het centrum van Drachten, is er in samenwerking met plaatselijke ondernemers, musea en het theater nog veel meer te beleven gedurende het festival. Van een krankzinnige liveshow met metershoge vlammen tot een video-installatie op muziek. De gehele programmering staat in november op de website van Open Drachten. Het idee voor het lichtkunstfestival komt van Lieuwe Krol, eerder betrokken bij o.a. Leeuwarden-Fryslân 2018 en de Tall ShipsRaces Harlingen. “Ik heb me vooraf verdiept in het DNA van de stadsregio Drachten-Smallingerland. Naast de kwaliteit van het buitengebied en een aantal interessante historische verhaallijnen, is Drachten vooral ook een innovatieve maakstad. Daar past een lichtkunstfestival naadloos in.”

Vergelijkbare berichten