Drones en thermische camera’s voor BDM

“Of een nieuw pand neerzetten een risico is in coronatijd? Als ondernemer neem je risico’s. Maar ik weet wat ik doe: het was een weloverwogen besluit, passend bij onze ambities. BDM is inmiddels een merk en dat mag je zien.” Het team bestaat uit 27 werknemers. “We zitten nu, op de helft van het jaar, al boven het aantal projecten dat we halverwege 2019 hadden gedaan. In 2019 liepen we op dit moment in het jaar al voor op de eerste helft van 2018. Oftewel: we doen steeds meer projecten, zowel grote als kleinere werken.”

Bouwondernemers weten BDM feilloos te vinden als er digitale metingen verricht moeten worden. “Wij kunnen op één dag op wel dertig adressen metingen verrichten. De informatie uit deze metingen vormt de basis voor werktekeningen voor zowel nieuwbouwprojecten als verbouw- en restauratieprojecten.”

Vertrouwen in de toekomst

De diversiteit in opdrachten geeft Brandsma vertrouwen in de toekomst. “Corona gooit hier en daar roet in het eten, maar als ik naar de omvang en hoeveelheid van onze projecten kijk, maak ik me geen zorgen.”

Brandsma vertelt over een mooi project: “Een groot landelijk bouwbedrijf heeft ons gevraagd om mee te denken over de maatvoering bij ‘het nieuwe bouwen’. In de bouw wordt steeds meer prefab gebouwd, dit heeft ook invloed op de maatvoering. Deze klant wil meer dan 20% goedkoper bouwen; wij zitten om tafel om te kijken hoe de maatvoering efficiënter kan, om dit doel samen te bereiken.” Maar betekent dat niet minder werk voor je eigen bedrijf? Brandsma lacht: “Zo zou je het kunnen zien, maar wij zien het juist als uitdaging. Het gebeurt vaker dat werkzaamheden veranderen en verschuiven. Je kunt er voor kiezen om daar niet in mee te gaan, maar wij doen dat wel: we willen vooruit!”

BDM is ook volop bezig met de maatvoering voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade, die in 2022 plaatsvindt in Almere. “Een meerjarige opdracht voor Dura Vermeer, die op deze locatie wegen aanlegt en gebouwen plaatst. Wij doen ál het meetwerk, daar zijn een aantal van onze mensen continu mee bezig.” Ook voor Windpark Fryslân neemt BDM het meetwerk op zich. “Er moet een stroomkabel van Bolsward naar Oudehaske worden gelegd. Wij verrichten de nulmeting van het hele tracé en de uitzetwerkzaamheden, maar we doen ook het inmeten van alle objecten ten behoeve van het as-built dossier. We maken bovendien de tekeningen voor de graafmachines die – uitgerust met gps – precies weten hoe ver en diep ze moeten graven.”

Investeren en innoveren

Brandsma investeert voortdurend in nieuwe apparatuur om precisiemeetwerk te kunnen doen. “We hebben een scanner gekocht die tot op 0,02 millimeter nauwkeurig meet, daarmee zijn we het eerste dienstverlenende bedrijf in Nederland.” Van een windmolen in aanbouw werd bijvoorbeeld vermoed dat het fundament een halve millimeter was gezakt: BDM kon dat nameten. “Bij een windmolen van 180 meter hoog maakt een halve millimeter op de grond, hoog in de lucht een groot verschil.” De nieuwe scanner heeft nog een voordeel: andere scanners hebben moeite met spiegelende oppervlakten, deze niet. “In de automotive en jachtbouw komt ons instrument heel goed van pas.” Ook het doen van opnames op landbouwgrond met speciale drones voegt BDM toe aan haar vaardigheden. “Om data te verzamelen over landbouwpercelen gebruiken we een multispectrale camera: deze heeft meerdere lichtbanden. Dankzij deze data weet een boer exact hoe gezond zijn gewas is en waar hij moet bemesten. Dat optimaliseert de opbrengst.” Daarnaast doet BDM ook inspecties met thermische camera’s voor gebouwen en installaties, en om de opbrengst van zonnepanelen in kaart te brengen.

Nieuwe markten, de gekste opdrachten: het smaakt naar meer. “We worden steeds vaker ingehuurd vanwege ons specialisme. Grote investeringen kunnen een risico zijn, maar ze leveren ons veel op. Investeren en innoveren is en blijft de kern van ons bedrijf.”

Vergelijkbare berichten