Drachten pakt uit rondom Solar Challenge

Solarweek Drachten

Op initiatief van Van Wijnen is een voorstel uitgewerkt om de wedstrijden in en rond Drachten op te waarderen tot de Solarweek Drachten. Wat begon als een etappeplaats voor de Dutch Solar Challenge wordt nu een groot meerdaags evenement, waarbij niet alleen innovatie en duurzaamheid, maar ook de verbinding tussen bedrijfsleven, inwoners, onderwijs, muziek en fun een belangrijke plaats krijgen. Dit past binnen de doelstelling van de gemeente die momenteel samen met ondernemers, instellingen en inwoners werkt aan een routekaart naar een duurzame samenleving in 2040.

Drachtstervaart

De Drachtstervaart staat centraal bij de wedstrijden en de activiteiten. Op dinsdag finishen de zonneboten in het centrum, op woensdag zijn er diverse wedstrijden en op donderdag start de volgende etappe naar Grou ook in de Drachtstervaart. Tussen het Moleneind en de Markt is het festivalterrein met catering, een podium met diverse optredens, een duurzaamheidsmarkt en vele andere activiteiten. In dit programma zit nog ruimte voor verdere initiatieven en ideeën vanuit de gemeenschap. Ook het Thalenpark is onderdeel van de activiteiten. Het is de bedoeling om dit park in te richten als stadscamping voor de deelnemers aan de Dutch Solar Challenge. De boten van de deelnemers zijn hier dan ook te bezichtigen.

DSC

De Dutch Solar Challenge is in 2006 begonnen in de vorm van een race langs de elfsteden-route met boten aangedreven door zonne-energie. De Dutch Solar Challenge wil vooral jongeren laten kennismaken met alternatieve vormen van energie, én duurzame technologie onder de aandacht brengen. De internationale race start in juli 2016 voor het eerst in Amsterdam en eindigt in Leeuwarden. Er staan bijna 40 teams uit binnen- en buitenland aan de start, waaronder teams van Friese MBO- en HBO scholen.

Delen via

Vergelijkbare berichten