Duurzaam ondernemen in Oost- en Weststellingwerf

Over duurzaamheid moet je niet te veel praten, maar je moet het vooral doen, vindt wethouder Henk Jan Veenhouwer van Ooststellingwerf. “Belangrijk is hoe je duurzaam ondernemen in de praktijk brengt en wat het uiteindelijk oplevert voor mens en milieu.” Hij is ervan overtuigd dat de rol die een gemeente daarin kan spelen niet onderschat moet worden.

 

 

Ooststellingwerf geeft graag het goede voorbeeld. “We steken samen met een aantal bedrijven binnen onze gemeente onze nek uit in het Koploperproject Duurzaam Ondernemen.Vijf bedrijven, variërend van een bakkerij tot een transportbedrijf en een projectstofferingszaak worden door het advies- en ingenieursbedrijf DGMR doorlicht op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

 

De gemeente neemt zelf ook deel aan het project. Veenhouwer: “Op basis van die inventarisatie zal uiteindelijk een actieplan gemaakt worden. Het is dus niet vrijblijvend. We willen laten zien dat duurzaam ondernemen niet alleen lonend, maar ook boeiend kan zijn. Het is de bedoeling dat de ondernemers die meedoen dat als ambassadeurs gaan uitdragen. Als ondernemers het aan ondernemers vertellen, komt het geloofwaardiger over dan de dat de overheid iets beweert.”

 

Stap verder

 

Iedema Projectstoffering, met vestigingen in Appelscha en Zwolle, is één van de deelnemende bedrijven. “We zijn al jaren maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen, maar nog niet genoeg. We hebben de kans om bij dit project aan te sluiten direct aangrepen in de hoop weer een stap verder te komen”, legt mede-eigenaar en directeur Wybe Iedema uit.

 

Als het om duurzaamheid gaat loopt het bedrijf , zeker in de van oudsher milieuonvriendelijke stofferingbranche, flink voorop. Zo wordt afval als pvc, plastic, oud papier en linoleum al volop gescheiden en er wordt aan recycling gedaan. Iedema: “We zijn het eerste bedrijf in Noord- en Oost Nederland dat volledig deelneemt aan het Tapijt Terug Name Systeem van Desso. Het afval van tapijttegels, gesloopte vloerbedekking uit fabrieken, homogeen PVC, gaat terug naar de fabriek en wordt verwerkt in nieuwe vloerproducten. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daar dragen wij graag ons steentje aan bij.”

 

 

 

Speerpunt

 

Wethouder Jelmer van der Zee van de buurgemeente Weststellingwerf staat een vergelijkbaar beleid voor ogen. “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een belangrijk speerpunt in ons Klimaatbeleidsplan. Geld voor subsidies hebben we niet, maar de mogelijkheden om te stimuleren en te faciliteren wel.” De gemeente zelf geeft het goede voorbeeld. “Het gemeentehuis is energiezuinig en we kopen duurzaam in. Onze voertuigen rijden op gas en bij de bouw en het beheer van scholen en andere gebouwen zijn we er alert op dat dit op een duurzame wijze gebeurt.”

 

Van der Zee stimuleert bedrijven ook om zelf met ideeën te komen. “We willen als gemeente graag meepraten en kijken wat er mogelijk is. Kassa, comfort en klimaat, daar gaat het uiteindelijk om. Een ondernemer kijkt naar het rendement, maar het klimaatbelang is eveneens groot. Het gaat om de balans tussen die aspecten. Weststellingwerf is een groene gemeente, ook als het om duurzaamheid gaat.”

 

De praktijk

 

Directeur Sikko Kapenga van de woonboulevard Home Center ( ruim 55.000 vierkante meter, red.) in Wolvega brengt duurzaam ondernemen zoveel mogelijk in de praktijk. “Wij hebben met meer dan 50 woonafdelingen onder één dak te maken met veel verpakkingsmaterialen, zoals karton, plastic en piepschuim en dat wordt allemaal gescheiden ingezameld. Verder hebben we ons bedrijf op het punt van energieverbruik enkele jaren geleden door laten lichten door de Klimaat Groep Holland en op basis daarvan een aantal ingrijpende veranderingen doorgevoerd.”

 

In de woon- en meubelbranche wordt duurzaamheid steeds belangrijker, constateert Kapenga. “Zo kunnen we oude matrassen voor recycling weer inleveren bij de Nederlandse Matrassenfabrikanten en is de vraag door klanten naar energiebesparende verlichting en ledlampen de laatste jaren fors toegenomen.” Zelf blijft Kapenga ook alert als het om nieuwe ontwikkeling gaat. “De nieuwe hal die we bouwen wordt voorzien van de nieuwste energiebesparende technieken . Onze hele administratie is gedigitaliseerd en papierstroom met 90 % gereduceerd. Zonnepanelen zouden voor ons misschien ook een optie zijn. We hebben immers een flinke oppervlakte aan plat dak, dus daar is mogelijk nog wel wat winst te behalen.”

 

Delen via

Vergelijkbare berichten