Ondernemend Friesland nieuws

Duurzame Doeners: DZyzzion

Duurzame Doeners: DZyzzion

In iedere editie spreken we een ondernemer die verduurzamingsstappen zet met zijn bedrijf. Ditmaal valt de eer te beurt aan Jaap de Vries van DZyzzion, die aan de basis heeft gestaan van vele duurzame initiatieven in Friesland en daarbuiten.

DZyzzion

Jaap de Vries is al zijn hele werkzame leven actief met duurzaamheid, eerst internationaal en sinds 2002 vanuit ingenieursbureau DGMR in Drachten. Sinds 2014 runt hij zijn eigen bedrijf DZyzzion, een allround adviesbureau op het gebied van duurzaamheid. DZyzzion adviseert bedrijven, overheden en andere organisaties over het verduurzamen van hun eigen organisatie en hun producten en dienstverlening. Ook is Jaap expert BREEAM-Gebiedsontwikkeling, doet onderzoek, verzorgt inspirerende lezingen en is hij betrokken bij diverse duurzame initiatieven.

 

Koploperproject

Jaap staat aan de wieg van de Koploperprojecten toekomstbestendig ondernemen, die voor het eerst in 2010 zijn gestart in Friesland en later zijn uitgerold naar andere provincies. In zo’n project gaan bedrijven en andere organisaties praktisch aan de slag met verduurzaming door te leren van het project en van elkaar. Deelnemers krijgen een integraal duurzaamheidsprofiel van hun bedrijf, gaan praktisch aan de slag met een duurzaamheidsagenda en leren beter communiceren. Duurzaam ondernemen wordt zo een continu verbeterproces. Inmiddels deden al meer dan 370 bedrijven en andere organisaties mee, in een groot aantal gemeenten.

 

Freonen

Vanaf het begin in 2015 is Jaap al betrokken bij de Freonen fan Fossylfrij Fryslân, aanvankelijk samen met Bouwe de Boer en anderen bij het opzetten van dit initiatief, en nu als lid van het Fossielvrij MKB-team van de Freonen. In 2017 organiseerde hij een drukbezocht symposium over fossielvrij ondernemen en schreef hij het boekje Fossielvrij Ondernemen, dat gratis te downloaden is van de Freonen-website. Diverse bedrijven zijn inmiddels goed op weg en voorbeelden daarvan zijn ook op de website te vinden. De ambitie is om 2020 minimaal 100 fossielvrije bedrijven in Friesland te hebben.

 

Bewuste keuzes

DZyzzion (spreek uit ‘decision’) staat voor het maken van bewuste keuzes. Jaap probeert hierin zelf ook het goede voorbeeld te geven. Zo is DZyzzion een social enterprise zonder winst of groeidoelstelling, maar met een impactdoelstelling, namelijk zoveel mogelijk bedrijven en organisaties te helpen duurzaam te ondernemen. DZyzzion heeft geen mensen in dienst, maar werkt in netwerkverband samen met diverse partners. “Zo bereiken we meer en houden we de overhead klein”, aldus Jaap. DZyzzion is zelf ook een fossielvrij bedrijf en de klimaatimpact is zelfs negatief.

 

Wil je ook fossielvrije stappen zetten met je bedrijf? De Freonen fan Fossylfrij Fryslân helpen je graag verder. Neem contact op met de Helpdesk Fossielvrij MKB via info@freonen.nl. Je ontvangt dan concrete adviezen en begeleiding, passend bij jouw situatie.

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling