Duurzame Doeners: Etran

Waar bestaan jullie duurzame activiteiten uit?

Met onze opleidingen in de energietransitie zet Etran zich in voor voldoende kennis en capaciteit van deskundigen, zodat we in 2050 in een klimaatneutraal en fossielvrij Nederland leven. Wij willen de energietransitie versnellen door er eerst voor te zorgen dat professionals over de juiste kennis en competenties beschikken. Via omscholingstrajecten van ongeveer zes maanden leiden we mensen op die een bijdrage willen leveren aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Daarna bemiddelen we onze kandidaten naar een geschikte baan.

Waarom doen jullie dit?

Het doel van de Nederlandse overheid is om bijna geen CO2 meer uit te stoten in 2050. In de komende jaren moeten er daarom 8,2 miljoen huizen en 1 miljoen bedrijfspanden verduurzaamd worden. Een hele opgave, waarvan het succes afhankelijk is van het beschikbare personeel. Er zijn ongeveer 46.000 professionals nodig om de energietransitie tot een succes te maken. En dat terwijl 1 op de 3 vacatures in de energietransitie nu al niet kan worden opgevuld. Omdat we de bouw- en installatiebranche ook hard nodig hebben bij de energietransitie, richten we ons op het omscholen van mensen met minimaal mbo-niveau 4 die van carrière willen switchen of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Wat heeft het opgeleverd?

Inmiddels gaan we aan de slag met een derde groep gemotiveerde kandidaten die zich wil laten omscholen tot energieprestatieadviseur in de woningbouw (EP-W adviseur). Ook zijn we in februari 2023 gestart met ons nieuwe opleidingstraject tot Consultant energietransitie, dat we in samenwerking met HanzePro aanbieden. Voor alle trajecten werken we samen met UWV, Werk in Zicht en het Noorden werkt door. Daardoor zijn veel kandidaten die voorheen een uitkering ontvingen ondertussen werkzaam als bijvoorbeeld energiecoach en energielabel-adviseur bij gemeenten, provincies en adviesbureaus. Zo leveren we gezamenlijk een bijdrage aan het tekort aan vakmensen in de energietransitie én zetten we ons in om de kansen op de arbeidsmarkt van werkzoekenden te vergroten.

Vergelijkbare berichten