Ondernemend Friesland nieuws

Duurzame Doeners: Jaap Hoeksema

Duurzame Doeners: Jaap Hoeksema

In iedere editie spreken we een ondernemer die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Ditmaal valt de eer te beurt aan Jaap Hoeksema, directeur van Energie VanOns.

Wat maakt Energie VanOns een duurzaam bedrijf?

“Donkergroene streekstroom: dat is wat we voor ogen hadden toen we begonnen. In 2014 besloten een aantal noordelijke energiecoöperaties om een eigen energiebedrijf op te richten. Energie VanOns is allang geen start-up meer, maar de basis is gelijk gebleven. Ten eerste zijn de coöperaties de baas over het energiebedrijf, niet andersom. Ten tweede is de stroom die we leveren 100% groen en 100% lokaal, bijvoorbeeld opgewekt met zonnepanelen op het dak van de boer om de hoek. En ten slotte vloeit de winst via de coöperaties terug naar de streken en buurten.”

 

Waarom hebben jullie dit gedaan?

“Omdat wat ons betreft de energietransitie hand in hand gaat met lokale bronnen en lokale samenwerking. Duurzaam is meer dan groen. Waarom zou je van ver halen wat je ook in je eigen buurt kunt regelen? Dit lijkt een innovatief idee, maar is helemaal geen radicale gedachte. Je ziet het nu ook in de samenleving als gevolg van de coronacrisis. Bedrijven vragen zich ineens af of zo’n wereldwijde leveringsketen wel zo handig is. Buurtgenoten zoeken elkaar weer op voor oplossingen en begrippen als noaberschap en mienskip krijgen opnieuw betekenis.”

 

Wat heeft het tot nu toe opgeleverd?

“Haha, nu vraag je een nuchtere noordeling om zichzelf op de borst te kloppen. Maar er is genoeg om trots op te zijn. Al ruim 100 energiecoöperaties hebben zich bij ons aangesloten en onze stroom komt van meer dan 75 Nederlandse opwekprojecten. Echt groene stroom, die al meerdere jaren op een rij een dikke 10 krijgt van de consumentenbond. We hebben klanten in alle windstreken van Nederland, waaronder steeds meer zakelijke afnemers, en Energie VanOns groeit nog steeds. Maar echt tastbaar is het geld dat via de coöperaties terugging naar de streken en buurten. Hierdoor kon er al anderhalf miljoen euro geïnvesteerd worden in lokale initiatieven!”

 

Kijk voor meer informatie over Energie VanOns op energie.vanons.org of bezoek de Freonen-site voor duurzaamheidsinspiratie: fossylfrij.frl

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling