Duurzame Doeners: Otte Installaties

Hoe komt duurzaamheid naar voren in jullie activiteiten?

Otte Installaties uit Sneek (onderdeel van Pranger-Rosier en Unica) is een middelgrote installateur met circa 50 medewerkers die zich hoofdzakelijk richt op nieuwbouw en renovatie van woningen en het mkb.

Wij leveren en monteren voor woningen en kantoren zo’n 250 warmtepompen per jaar en een veelvoud aan pv-panelen. Daar waar iedereen thuis wel redelijk bewust is van het energiegebruik en hier ook mee aan de slag gaat, lijkt dat bij het mkb wat minder voortvarend. Het energiegebruik van het pand is meestal niet de grootste kostenpost en de ondernemer heeft het vaak te druk met zijn bedrijfsvoering, waardoor de aandacht onvoldoende bij energie ligt. Toch ligt er inmiddels een verplichting dat ondernemers moeten verduurzamen; zo moet een kantoorpand sinds 1 januari 2023 voldoen aan label C en zal dit op termijn verlaagd worden naar label A.

Otte helpt ondernemers graag bij deze verduurzaming. Als voorbeeld laten we ons eigen pand zien dat we in 2019 volledig energieneutraal gemaakt hebben.

Waarom willen jullie mkb-huisvesting verduurzamen?

Redenen om te verduurzamen zijn beperking van de exploitatiekosten, het verlagen van de milieubelasting, maar zeker ook het creëren van een prettige werkplek voor je medewerkers. Ons pand, een loods met in het voorste gedeelte kantoren, had een isolatiewaarde uit 1970. We hadden slecht isolerende aluminium kozijnen met gewoon dubbelglas, waarop aan de binnenzijde vaak condensvorming aanwezig was, en verwarming middels radiatoren. In de winter stookten we voor de buren en ’s zomers was het soms boven de 40 graden. De hele buitenschil is geïsoleerd om de bestaande gevel heen, waardoor sloopwerk minimaal was en er heel snel gewerkt kon worden. Daarnaast is het dak geïsoleerd en heeft de gevel een facelift gekregen waardoor het pand weer past in de huidige tijd. Uiteraard zijn de installaties aangepast naar volledig elektrisch met een VRV-warmtepompinstallatie. Er is ventilatie met warmteterugwinning aangebracht en led-verlichting. Het dak ligt vol met zonnepanelen voor opwekking van de benodigde energie voor zowel de klimaatinstallatie als het wagenpark.

Wat levert het op?

Verduurzaming van uw bedrijfspand levert uiteraard een forse besparing van uw energiegebruik op. Hierdoor reduceert u uw CO2-footprint, maar het heeft nog veel meer effect. Een op de juiste manier verduurzaamd pand is ook veel comfortabeler en schenkt de werknemer een prettig werkklimaat. Een facelift zorgt tevens voor een verbetering van de uitstraling. Beide zaken zijn weer goed voor aantrekken van personeel en het verbetert het imago naar uw klanten.

Wij zien een uitdaging in het ondersteunen van ondernemers bij het verduurzamen van hun bedrijfspand en kunnen u begeleiden bij het opstellen van een energielabel of het aanvragen van subsidies.

Vergelijkbare berichten