Duurzame Doeners: Praxis Stiens

Praxis Stiens is deze editie de Duurzame Doener (een rubriek van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân). Eigenaar Lars Atema gaat in op de duurzame keuzes van het bedrijf.

Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?

“In 2013 hadden wij in onze vestiging een stroomverbruik van 160.000 kWh en een gasverbruik van 5000 m3. Wij spraken toen de ambitie uit om binnen 10 jaar geen energie van het net meer te gebruiken. Dit was toen erg ambitieus, maar inmiddels is het wel gelukt. Met vele energiebesparende maatregelen, maar met name ook door de bewustwording bij medewerkers, is het energieverbruik enorm gekelderd. Vervolgens hebben we warmtepompen geïnstalleerd, om zo de verwarming op gas te vervangen. Uiteindelijk hebben we het dak volgelegd met zonnepanelen en gebruiken we nu netto geen energie meer. Maar naast energie, doen we natuurlijk meer. Zo is afvalscheiding een groot onderwerp geworden, en lukt het ons om de restafvalbak steeds minder vaak aan te melden.”

Waarom doen jullie dit?

“Omdat wij de aarde een stukje beter willen achterlaten dan dat we haar vonden. Inmiddels is iedereen zich ervan bewust dat we niet op de huidige manier door kunnen gaan. We zullen beter op de aarde moeten passen, minder energie moeten verbruiken en minder moeten uitstoten. Wij hebben gelukkig de mogelijkheid om te investeren in een duurzaam beleid, zodat wij het maximale kunnen doen om de opwarming van de aarde te voorkomen.”

Wat levert het op?

“Naast een schonere wereld voor toekomstige generaties levert het natuurlijk ook een versterking van onze concurrentiepositie op. Het besparen van energie zorgt namelijk voor een aanzienlijke kostenbesparing op. Al is deze nog bescheiden, vanwege netcongestieproblematiek.”

Vergelijkbare berichten