Duurzame Doeners: Zaanderwijk

Welke duurzame maatregelen hebben jullie de afgelopen jaren genomen?

Zaanderwijk heeft in de afgelopen jaren diverse duurzame maatregelen toegepast of geïmplementeerd. Ons wagenpark is voor een belangrijk deel 100% elektrisch. De vestigingen hebben eigen oplaadmogelijkheden. De volgende stap is dat wij onze daken vol PV-panelen gaan leggen om onze dagelijkse energiebehoefte zelf op te wekken.

Daarnaast zijn wij ons pand enorm aan het verduurzamen, ook vanuit circulair oogpunt. Wij bevestigen een compleet nieuwe isolerende schil rondom ons pand. Deze schil is volledig demontabel en 100% circulair. Daarnaast wordt ongeveer 75% bekleed met onbehandeld hout, wat qua CO2 zeer gunstig is, maar ook demontabel en circulair. De bestaande kozijnen blijven gehandhaafd en worden opgewaardeerd waardoor deze een onderdeel worden van de duurzame schil.

Waarom hebben jullie dit gedaan?

Ons pand is in feite een pilot om uit te testen wat de uiteindelijke behoefte is op het gebied van energie, ventilatie, koeling en warmte. Omdat we zelf in staat zijn om dit in fases te doen kunnen we naast de standaardberekeningen vanuit de theorie straks gewoon in de praktijk meten wat nodig is. En dat gaan we dan toepassen. Onze vestiging wordt straks verwarmd met infraroodpanelen. Deze ervaringen hebben we opgedaan vanuit ons innovatieve nieuwbouwproject Tolhuizen, wat wij samen met Elkien hebben gebouwd.

Bij deze woningen, waarvan de gevels bijna volledig uit steenwol bestaan, hebben wij ontdekt dat dit materiaal veel meer mogelijkheden biedt dan men in eerste instantie had bedacht. In combinatie met daken van PV-panelen kunnen deze woningen bij voldoende opslag volledig off-grid. Zo hebben wij inmiddels ook een eigen prefab schil ontwikkeld welke zonder verdere inwendige constructieve eigenschappen per verdieping bij een woning kan worden aangebracht. De eerste testen zijn veelbelovend en wij hopen dit jaar nog de eerste pilot te draaien bij belangrijke relaties van ons.

Op zoek naar meer duurzaamheidsinspiratie? Bezoek fossylfrij.frl, de website van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân.

Delen via

Vergelijkbare berichten