Vera Stilma ging met zoon Danny naar Rügen: ‘Échte gesprekken voeren; daar begint iedere relatie mee’

OF heeft belangstelling voor alles wat Friese ondernemers en aanverwante personen doen, zakelijk gezien, maar óók privé. In de rubriek Friezen in den Vreemde volgens we Friese managers en ondernemers op hun reis in het buitenland. Waar gingen ze naar toe? Waarom gingen ze? En wat staken ze ervan op? In deze editie gaan we met Vera Stilma van Vermogensbeheer Friesland even een tijdje terug in de tijd. Zij trok in 2020 met haar zoon naar het Duitse Rügen.

Je bent in 2020 naar Rügen gegaan. Wat ging je daar doen?

Rügen is het grootste eiland van Duitsland; het ligt in de Oostzee. Een mooi natuurrijk eiland met prachtige krijtrotsen. Ik ga jaarlijks met mijn oudste zoon een weekje naar het buitenland om, al wandelend, veel mooie plekken te ontdekken. Mijn zoon zoekt de locatie altijd uit en omdat hij Duitsland mooi vindt koos hij Omdat mijn zoon heel erg van Duitsland houdt, zoekt hij de locatie altijd uit.

Wat zoek je tijdens zo’n reis?

Het doel van onze vakanties is vooral genieten van de rust en natuur. Dit doen we vaak door ’s ochtends rustig te beginnen onder het genot van een ontbijtje en een bakje koffie. Daarna zoekt mijn zoon ‘Danny’ een wandeling uit, door steeds meer in te zoomen op google maps. En dit zijn meestal niet de standaard wandelpaden. Zo lopen we soms over omgewaaide bomen of houdt het wandelpad soms zomaar op. En dat ergens boven op een berg, met niemand in de buurt!

Klinkt avontuurlijk! Hoe heb je specifiek die reis naar Rügen ervaren?

We hebben het altijd erg gezellig samen. We praten, puzzelen en lachen wat af. Nou ja, meestal lacht hij mij uit hoor. Als ik bij een behoorlijk steile daling er bijvoorbeeld even een stevige tak bij pak. Maar goed, hij is 22 en ik ben dat niet meer!
Het klinkt nu misschien alsof we alleen maar wandelen, maar dat is niet zo. Zo wandelen we ook wel naar een museum. In Rügen hebben we bijvoorbeeld een ‘Jachtslot’ bezocht. Dit is een indrukwekkend gebouw, volledig ingericht met vele jachttrofeeën en met bijpassend meubilair.

Wat vond jij het meest opvallend aan het gebied waar jij was?

Dit strak witte krijtrotsen, de heldere zee en de ongerepte natuur is daar werkelijk waar adembenemend. Ik hou ontzettend van de zee, daar word ik sowieso altijd heel erg gelukkig van. Maar deze plaatjes zullen mij altijd bijblijven.

Zijn er ook nog leerzame gedachten meegenomen naar huis?

Zeker! Ik denk dat we soms vergeten hoe goed ons leven is en hoe mooi de wereld om ons heen is. Dit was dan op 6 uur rijden van huis, maar ook wanneer ik thuis ben voel ik soms de rijkste mens op aarde. Dat is ook een thema die ik in het leven belangrijk vind. Kijk en luister naar je medemens, ook al ben je het niet met hem of haar eens. Wie weet zit er een kern van waarheid in en kun je daar iets mee. Zie iemand met een andere mening niet als vijand, maar als iemand die anders tegen dingen aankijkt dan jou. Meestal kun je juist van elkaar leren! Kortom: reizen helpt wel om je weer even die brede blik te geven.

Is er ook iets misgegaan, of tegengevallen?

De continue discussie bij dit soort reizen is dat ik eigenlijk niet te ver weg wil voor een weekje. Ik had eigenlijk een grens gesteld, dat ik maximaal 4 tot 5 uur wil rijden. Nu moesten we 6 uur rijden en het brengt je op een unieke plek, het was een vakantie om nooit te vergeten. Soms moet je dus even uit je eigen ‘comfortzone’ worden getrokken om een volgende stap te kunnen zetten. Al geef ik dat liever dan ook weer niet toe!

Dat is een mooie zelfreflectie. Heb je tot slot nog een andere leerzame boodschap voor de lezers?

In het dagelijkse leven ben ik altijd druk. Is het niet met werk, dan wel met mijn diverse bestuursfuncties, het huishouden, de honden of wat dan ook. Maar als je echt tijd voor elkaar neemt en naar elkaar luistert, brengt dat je ontzettend veel. Tussen moeder en zoon worden leuke, maar ook serieuze gesprekken gevoerd. Dit soort gesprekken blijven er thuis vaak bij omdat de andere zoon thuiskomt, de telefoon gaat, er een vergadering gepland staat of ik toch nog even aan het werk moet.
Op het werk mag het niet anders zijn. Altijd ruim tijd investeren en vooral échte gesprekken voeren; alleen dán leer je het echte verhaal kennen. Daar begint een relatie mee! Dat geldt net zo goed voor een zakenrelatie als voor een moeder-zoon relatie.

Vergelijkbare berichten