Een beknopte gids voor startende ondernemers in Friesland

In Friesland is er sprake van een bruisend ondernemersleven en er is altijd ruimte voor meer ondernemers, want er zijn voldoende klanten te vinden die graag goede producten of diensten afnemen. Wil je als ondernemer in Friesland beginnen? Dan is het handig om te weten wat je moet regelen. 

Wat moet je regelen bij de start?

Wanneer je officieel van plan bent om van start te gaan, dan moet je eerst verschillende praktische zaken regelen. Je weet ongetwijfeld dat je verplicht bent om je in te schrijven bij de KvK en dat je daarvoor een afspraak moet maken. 

Maar voordat je dit doet, is het verstandig om over enkele zaken na te denken. In de eerste plaats is het van belang om te weten uit welke positie je komt. Ben jij bijvoorbeeld jonger dan 18 jaar? Dan heb je eerst toestemming van je ouders nodig.

Heb je op dit moment nog een WW-uitkering, bijstandsuitkering of ben je voor een deel arbeidsongeschikt verklaard? Dan moet je eerst bij je uitkeringsinstantie vragen of je wel een bedrijf mag starten. Anders kun je namelijk met problemen te maken krijgen. 

Voor sommige zelfstandige beroepen heb je ook diploma’s of vergunningen nodig. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers die actief willen worden in de horeca of taxibranche. Ook moet je natuurlijk goede bedrijfskleding en werkschoenen, bijvoorbeeld uit de collectie van Drworker.nl, aankopen om fysieke ongemakken te voorkomen. 

Wanneer ben je precies een ondernemer? 

Er zijn helaas nog veel misvattingen als het gaat om het ondernemerschap. Want wanneer ben je precies een ondernemer? Ben je bijvoorbeeld een hobbyist en lever je alleen diensten en goederen aan vrienden, familie of je gezin? Dan heb je geen winstoogmerk en hoef je je onderneming niet in te schrijven. 

Als je echter wel een winstoogmerk hebt en ook voldoet aan de andere criteria van de KVK, dan kun je je onderneming wel inschrijven. Maar om het nog ingewikkelder te maken, hanteert de Belastingdienst nog andere criteria voor het ondernemerschap. 

Als je bijvoorbeeld weinig investeert en minder dan drie opdrachtgevers hebt, dan ben je alleen ondernemer voor de btw. 

Je moet dan wel btw-aangifte doen, maar mag geen gebruikmaken van bepaalde aftrekposten. Dit mag wel wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Weet je niet precies wat jouw situatie is? Dan kun je de speciale ondernemerscheck van de Belastingdienst invullen. 

Rekening houden met de AVG 

Nederland is lid van de Europese Unie en als ondernemer in de EU moet je tegenwoordig aan allerlei strenge privacywetgeving voldoen. Vooral bedrijven die werken met persoonsgegevens moeten aan allerlei regels voldoen en de privacy van hun klanten waarborgen. Op verschillende websites vind je de stappen die je als ondernemer kunt nemen om aan deze wetgeving te voldoen. 

Vergelijkbare berichten