Een (naderende) burn-out: zo herken én voorkom je er een

Friezen staan bekend als nuchtere mensen die zich niet zomaar gek laten maken. Toch is het belangrijk als Friese ondernemer alert te zijn op de tekenen van een burn-out. Recent onderzoek laat weliswaar aan te tonen dat ondernemers dankzij een zogeheten ‘positieve werkverslaving’ minder kans lopen op een burn-out. Maar desalniettemin gaat het runnen van een onderneming onherroepelijk gepaard met spanningen en stressvolle momenten, hoezeer je deze ook probeert te vermijden. Hieronder lees je meer over de signalen die wijzen op een naderende burn-out, en lees je meer over een burn-out behandeling.

Oorzaken van burn-out gerelateerd aan ondernemerschap

De meest voorkomende oorzaken van een burn-out zijn te weinig regie en autonomie over werk en leven, en hoge taakeisen en werkdruk. Hoewel ondernemers juist zelfstandiger kunnen werken dan medewerkers in loondienst, kan een onderneming runnen bij tijd en wijle ook worden ervaren als een stroomversnelling waarin je wordt meegesleurd. Daarnaast willen veel ondernemers geen inkomsten missen, hebben ze een bovenmatig dienstbare instelling, geven ze moeilijk werk uit handen en zijn het echte doeners die minder reflecteren en rust zoeken. Met het vaak grote aantal werkuren kan dit leiden tot een te hoge werkdruk. En dat kan leiden tot een burn-out.

Symptomen van een (naderende) burn-out

Er zijn allerlei symptomen die kunnen wijzen op een naderende burn-out. Enerzijds betreft het mentale veranderingen die je persoonlijkheid, emoties en gedrag beïnvloeden. Denk aan vermoeidheid, slechte concentratie, een kort lontje of zelfs paniekaanvallen. Anderzijds kan je ook fysieke klanten ervaren. Hierbij kun je denken aan hoofdpijn, hartkloppingen of duizeligheid.

Tips om een naderende burn-out af te wenden

Het is belangrijk bij de eerste symptomen direct in actie te komen. Een burn-out behandeling kan bestaan uit een of meerdere elementen. Door gezonde beweging kan je lichaam sneller herstellen, en dit geeft afleiding. Therapie kan helpen om oorzaken te benoemen en manieren vinden om hiermee om te gaan. Medicatie tot slot kan helpen om meer rust te creëren. Omdat het bijna onmogelijk is om op eigen kracht te herstellen, is het zoeken van hulp bij een burn-out sterk aangeraden.

Zoek direct hulp bij de eerste symptomen van een burn-out

Stress blijkt intussen de belangrijkste beroepsziekte. Het toegenomen tempo van de maatschappij draagt daar ongetwijfeld aan bij. Er wordt steeds meer van mensen gevraagd, zowel privé als zakelijk. Om te voorkomen dat er problemen in je privéleven ontstaan en de toekomst van je onderneming in gevaar komt, is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken bij de eerste tekenen van een burn-out.

Delen via

Vergelijkbare berichten