Een verlichte geest uit Leeuwarden

Adema weet waarover hij het heeft, want de achtenveertigjarige Leeuwarder kan bogen op een ruime ervaring. In het verleden was hij eigenaar van Artilite, het Centrum voor Lichtarchitectuur in Drachten. Een paar jaar geleden begon hij aan een nieuw avontuur: IdFrm. Het bedrijf ontwerpt en produceert ledarmaturen en geeft duurzaam lichtadvies. “Wij verkopen lichtoplossingen”, zo stelt hij. “In zo’n plan wordt rekening gehouden met de functie van de ruimte die moet worden verlicht: is het een ontvangsthal, een kantoor, een winkel, een ziekenhuis? Gaat het om een ruimte waar je kunt relaxen of moet er worden geproduceerd? In een werksituatie kan de juiste verlichting de arbeidsprestatie positief beïnvloeden. Zij zorgt ervoor dat mensen zich prettig en ontspannen voelen, minder snel vermoeid raken en beter presteren. Ook de kleuren en materialen in een ruimte nemen we in het lichtplan mee. Bij vrijwel alle projecten maken we gebruik van ledverlichting.”

 

Duurzame oplossing

De lichtbron wordt betrokken van gerenommeerde producenten. Naast lichtadviezen houdt IdFrm zich bezig met research en development op het gebied van ‘light-emitting diodes’, de ledtechnologie. “Ledverlichting krijgt steeds meer toepassingen”, zegt Adema. “Er zijn nogal wat voordelen ten opzichte van de traditionele lampen. Zo verbruikt een ledlamp veel minder energie en heeft een veel langere levensduur. Gemiddeld 80.000 branduren. Ter vergelijking: een spaarlamp kent 6.000 branduren. In aanschaf mag de ledlamp duurder zijn dan andere lampen, maar het is een investering die je in een jaar of twee jaar al ruimschoots hebt terugverdiend via je energienota. IdFrm is sinds kort importeur van technische componenten van het Zweedse Vadso, waarmee complete ledapplicaties worden aangestuurd. Maar zoals voor elke vorm van verlichting geldt ook voor ledtechnologie: meten is weten. Verlichting moet daadwerkelijk een duurzame oplossing bieden. Je moet het advies onderbouwen met lichttechnische berekeningen en de klant inzicht geven in zijn energiebesparing.”

 

Voor de montage werkt het bureau samen met erkende installatiebedrijven in de regio en interieurbouwers zoals Plaveka in Sint Annaparochie. Dit bedrijf, sinds 1977 actief, is gespecialiseerd in interieuroplossingen voor de bedrijvenmarkt en de particuliere markt.

Plaveka heeft in mei een nieuw pand betrokken, waarvan de plafonds, wanden en vloeren van de kantoren en showrooms zijn verlicht met IdFrm lichtoplossingen. “Voor de opdrachtgever, maar ook voor ons, is de samenwerking effectief en efficiënt”, zegt Dooitzen Elsma, directeur van Plaveka. “Wij zijn al in een vroeg stadium bij een project betrokken en dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede. Bovendien heeft de opdrachtgever voor het lichtplan en voor de installatie één aanspreekpunt. En ook dat is plezierig.”

 

 

Delen via

Vergelijkbare berichten