Elektrisch conceptjacht Doerak 780.NL in de vaart

Het tweepersoons conceptjacht, de voorloper van een nieuwe serie gebruiksvriendelijke elektrisch aangedreven Doerak-jachten van de Sneeker werf, is qua aandrijftechniek en stroomvoorziening uniek in de wereld. Het met behulp van TNO ontworpen ergonomische interieur staat borg voor optimale toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Daarom is de Doerak 780.NL ook zeer geschikt voor beginners, senioren en mensen die slecht ter been zijn.

 Doerak

De Doerak780.NL heeft naast een krachtige elektromotor voor de zekerheid nog een geluidarme dieselmotor. Overal kunnen de opvarenden genieten van het comfort van thuis, ook op plekken zonder walstroom. Dankzij het doordachte ontwerp van de deck layout en toepassing van nieuwe techniek, zoals dwarsscheeps geplaatste waterjets, kan één persoon de boot sturen en afmeren.

 

Voor de ontwikkeling van het conceptjacht Doerak 780.NL is door de provincie Fryslân subsidie verleend in het kader van het Regionaal Innovatie Programma ‘Fryslân Fernijt’, in het bijzonder binnen het project van de elektrificering van de Friese huurvloot onder leiding van het Kenniscentrum Jachtbouw van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL).

 

Geen beperkingen

De No Limit kent niet die beperkingen die conventionele elektrisch aangedreven en hybride motorjachten hebben. Dankzij geavanceerde elektrotechniek van Siemens Nederland en Victron Energy kan de boot onafhankelijk van laadpunten (walstroom) naar wens geheel elektrisch of met assistentie van de aan de elektromotor gekoppelde generator varen.

 

Afhankelijk van de vaarstijl kan de schipper tot ca. 3,5 uur — het gemiddelde aantal uren dat een waterrecreant vaart  — geruisloos het platteland en de natuurgebieden verkennen. Zonder afstand te moeten doen van het comfort van thuis kan hij aanleggen aan een steiger zonder een laadpunt (walstroom), zoals de schitterende gratis Marrekrite ligplaatsen in Friesland.

 

De eigen energiecentrale en –opslag zorgen ervoor dat ook tijdens het stilliggen onbeperkt stroom met een spanning van 12 en 220 Volt beschikbaar is voor alle mogelijke apparatuur, van laptop tot stofzuiger.

 

Hoe snel men ook vaart, er is altijd voldoende motorvermogen beschikbaar, ook bij slechte weersomstandigheden, omdat bewust gebruik gemaakt is van een zeer krachtige elektromotor (27 kW), een uitgebreid hoogwaardig accupakket en een overbemeten generatorset (30kVa).

 

Het stroomaggregaat komt, onder andere bij snel varen op grote kanalen en om de accu’s altijd op peil te houden, automatisch in actie. De generator hoeft niet te draaien als gebruik wordt gemaakt van een ligplaats met walstroom. Een aansluiting van 6 Ampère is toereikend.

 

DoerakErgonomie

Verblijven op de Doerak 780 No Limit is een unieke beleving van het Nederlandse waterland voor jong en oud, voor beginnende pleziervaarders en ervaren schippers. Geruisloos varen door natuurgebieden geeft een vaarvakantie een dimensie van ongekend formaat. Aanleggen en manoeuvreren is een fluitje van een cent, ook door één persoon, dankzij de vloeiend werkende, maar krachtige elektrische boeg- en hekjets.

 

Waar maar enigszins mogelijk heeft Doerak Sneek, geholpen door TNO, ergonomische voorzieningen getroffen die de salon, de bedden en de bergruimtes optimaal toegankelijk, overzichtelijk en letselontwijkend maken. De bediening is eenvoudig en duidelijk gehouden. Het toilet en de in hoogte verstelbare bestuurdersstoel zijn elektrisch, alsmede de koelkast en de kookplaat. Er is dus geen gas aan boord, hetgeen de veiligheid ten goede komt.

 

Proefvaarten in Heeg

Geïnteresseerden kunnen op de Frisian Boat Show in de passantenhaven van Heeg, zaterdag 10 en zondag 11 april van 10.00 tot 17.00, de Doerak 780.NL bekijken en een proefvaart maken.

 

Website: www.holidayboatin.nl

Delen via

Vergelijkbare berichten