Elfsquad Drachten: Maatwerk in logica gieten

Snel, klantgericht en op maat gemaakt: dat is het voordeel van de CPQ-software die Elfsquad in Drachten kan leveren aan het mkb. ”Het is heel gewoon om online te shoppen tegenwoordig. Bij B2B is dit vaak nog niet zo en daar komen wij met onze software in beeld. Met name in de maakindustrie kan de klant in het pre-productie proces zijn wensen zelf snel en duidelijk doorgeven. Maatwerk gieten we in logica”, aldus directeur Jan Brolsma van Elfsquad.

In de maakindustrie worden vaak ingewikkelde en dure machines gemaakt, legt hij verder uit. “Een boer wil bijvoorbeeld een rooimachine die aan specifieke eisen moet voldoen. Door onze software kan de boer zelf zijn wensen kenbaar maken, waardoor er bepaalde types rooimachines naar voren komen als zeer geschikt. De software leidt de boer door het systeem en zorgt dat er maatwerk door middel van logica wordt geleverd. De klant maakt zo zelf al een voorselectie uit de honderden mogelijkheden om een rooimachine samen te stellen naar zijn wensen. En er kan direct een offerte worden uitgebracht. Al met al spaart deze automatisering veel tijd en geld uit voor het maakbedrijf.”

Het systeem sluit beter aan bij de wensen van klanten in een wereld die steeds veeleisender en individueler aan het worden is, meent de directeur van het Drachtster bedrijf. “Het zorgt ervoor dat de kans op fouten in het productieproces verdwijnen. Alle details en eventuele wijzigingen op het ontwerp worden nauwkeurig bijgehouden door softwaresysteem en hoeven niet stuk voor stuk te worden ingevoerd. Fouten en klachten worden zo voorkomen.”

Pizza

Om het nog te verduidelijken noemt Brolsma het voorbeeld van een pizza. “Een pizza met twee ingrediënten – bijvoorbeeld kaas en ham – geeft drie mogelijkheden: een pizza met alleen kaas of alleen ham of met zowel ham en kaas. Je kunt je voorstellen dat wanneer je vijf of tien ingrediënten aanbiedt, de mogelijkheden enorm oplopen tot wel 1000 varianten. Zo is het ook in de maakindustrie. Landbouwmachines kennen veel varianten en mogelijkheden en door onze software wordt de keuze eenvoudiger en overzichtelijker gemaakt, waardoor foutloos produceren gemakkelijker wordt gemaakt.”

Drachten

In 2016 kwam het bedrijf Elfsquad bij toeval in Drachten terecht, legt Brolsma uit. “Maar we zijn heel blij dat we hier zitten. We zitten centraal in Friesland en hebben weinig concurrentie van andere startups. We hebben niet te klagen over het aantal sollicitanten. En zo kunnen we goede mensen toevoegen aan ons bedrijf. Het is een bedrijf van millennials voor millennials. De teamspirit is groot en we hopen vanuit Drachten verder geografisch te groeien in Europa en Amerika. We zijn sinds de start ieder jaar verdubbeld en hebben de ambitie om zelfs de verdriedubbelen over een paar jaar. We willen vanuit Drachten de wereld verder veroveren.”

Vergelijkbare berichten