Energie Inspectie: innovatief in verduurzaming

Energie besparen: het staat bovenaan de to-do lijst van iedere particulier en ondernemer in Friesland en Nederland. Met de hogere energieprijzen staat de telefoon roodgloeiend bij directeur Martijn van der Harst van Energie Inspectie uit Leeuwarden. “We helpen mensen om inzicht te krijgen in hun energieverbruik en geven verduurzamingsadvies voor woningen en bedrijven.”

Zeven jaar geleden begon Van der Harst met zijn bedrijf. “In die tijd werd er soms nog wel lacherig over gedaan als je begon over verduurzaming. Een beter milieu stond toen vooral centraal, maar nu heeft het verduurzamen ook een maatschappelijke insteek. De laatste jaren wordt er steeds serieuzer naar gekeken en na de enorme stijgingen van de energieprijzen kan niemand er meer omheen. Verduurzamen is in een snel tempo hoog op de agenda komen te staan van particulieren, ondernemers en ook overheden. Het is niet meer ondenkbaar dat de energieprijzen de hypotheeklasten gaan overstijgen. Een scenario wat kortgeleden nog onmogelijk leek, maar door de oorlog in Oekraïne is alles in een stroomversnelling terecht gekomen. En zoals het er nu uitziet gaat er de komende twee jaar niet veel veranderen.”

Energiearmoede

Veel gemeenten in Friesland lopen aan tegen hele schrijnende gevallen van energiearmoede, legt Van der Harst uit. “We hebben veel contacten met Friese gemeenten en voeren gesprekken namens hen met particulieren. Deze particuliere coaching is vooral voor mensen met de smalle beurs. We inventariseren de situatie en installeren ook direct verduurzamingsmiddelen. De gemeente draagt de kosten en we hebben uitgerekend dat iedere euro van de gemeente een besparing van drie euro oplevert bij de particulier.”

Voor het mkb doet Energie Inspectie hetzelfde. “We komen met praktische en pragmatische adviezen. Een voorbeeld zijn de open deuren in veel winkels. De klant weet zo dat de winkel open is, maar het zorgt ook voor veel warmteverlies. Wij hebben nu een systeem bedacht dat de deur dicht kan, maar dat de klant toch weet dat de winkel open is. Zo proberen we met de ondernemers mee te denken.”

Innovatie

Door de innovaties, probeert Energie Inspectie de concurrentie voor te blijven. “Als enige in Nederland kunnen we gebouwen automatisch inscannen en daarmee uitrekenen hoeveel isolatie en dubbel glas er bijvoorbeeld nodig is. In Friesland is er niet nog een bedrijf die dit op deze schaal doet. De omvang van ons bedrijf is uniek”, aldus Van der Harst. “Als Fries bedrijf mogen we daar trots op zijn. De toenemende vraag wordt ook duidelijk in de personeelsaantallen van Energie Inspectie. Vorig jaar hadden we twaalf werknemers en nu werken we met ongeveer 40 collega’s. De verwachting is dat wij volgend jaar groeien naar 80 tot 100 medewerkers. Het is een hele dynamische wereld en er valt nog veel te ontdekken. We moeten samen de schouders eronder zetten. Op dit moment moeten we door de zure appel heen bijten, maar uiteindelijk draagt de verduurzaming bij aan een beter milieu en samenleving.”

Vergelijkbare berichten