Energieneutraal de wereld rond met zeiljacht ‘Ya’

Stichting Schone Golf

‘Ya’ staat voor ‘Ja!’. Voor positiviteit. En dat is exact de boodschap die het schip moet uitdragen. De Ya is een project van de Stichting Schone Golf uit Burdaard, waarvan Peter Hoefnagels voorzitter is. “Met onze stichting willen we een steen in het water gooien van de watersportsector. We willen een golfbeweging op gang brengen. Duurzame, energieneutrale  jachtbouw kán.”

Toonbeeld van ‘proven technology’

‘Ya’ is ook Chinees voor ‘eend’. Een verwijzing naar de rompvorm van het jacht. De Ya is geen snelle racer, maar eerder een comfortabel toerjacht. Voor de bouw is uitsluitend proven technology gebruikt. Alle materialen, onderdelen en apparatuur zijn gewoon leverbaar op de huidige markt. Peter: “Het bijzondere is vooral de manier waarop alles energie-efficiënt op elkaar is afgestemd. We hebben hightech aan boord maar evengoed lowtech. State of the art is bijvoorbeeld de autoprop in combinatie met elektromotoren en een dynamo. Verbluffend lowtech is dan weer de ‘hooikist’, de ouderwetse kookwijze die nauwelijks energie kost.”

Duurzaamjacht Ya Peter Hoefnagels

“Al flink op z’n donder gegeven”

Afgelopen zomer heeft het jacht al een paar duizend zeemijlen afgelegd. “We hebben de Ya al flink op z’n donder gegeven. Natuurlijk waren er wat kinderziektes. Maar het belangrijkste zagen we bevestigd: dit jacht zeilt op lange afstanden volledig energieneutraal.” Komend seizoen onderneemt de Ya van april tot september nog de nodige tochten. Daarbij zijn gasten welkom aan boord. Peter: “Een prachtkans om te ervaren hoe het is om duurzaam te varen. Iedereen kan zich opgeven.”

Gezocht: zeilers en supporters

De bemanning zal tijdens de wereldreis bestaan uit ondernemers met en zonder zeilervaring. “Iedereen met interesse in dit avontuur kan zich aanmelden”, benadrukt Peter. De bemanning zal daarbij wisselen, verdeeld over een aantal etappes. “Verder zoeken we nog sponsors. Als tegenprestatie bieden we vele vierkante meters aan opvallend reclameoppervlak op de romp.”

Fotografie: Laurens Morel

Delen via

Vergelijkbare berichten