ERA Notarissen: ‘Wij zijn écht geïnteresseerd in mensen’

Ze kennen elkaar al van de middelbare school, maar vooral tijdens hun studie rechten in Groningen werden ze échte vriendinnen. En die vriendschap zit diep. Hun gedachten en ideeën zitten dan ook verwonderlijk vaak op dezelfde golflengte. En dus leek het de twee notarissen na hun studie en enkele functies bij verschillende notariskantoren in 2021 een mooi idee om samen voor een lang gekoesterde droom te gaan: zélf een notariskantoor runnen. Zo werd ERA-notarissen in Leeuwarden geboren. Een kantoor met een geheel eigen aanpak. OF maakte even kennis.

Ze zitten op een vertrouwde plek, want op dezelfde plek aan de Verlengde Schrans in Leeuwarden zat al jaren een notaris. Nu staat daar dus ‘ERA Notarissen’ op het naambordje. In dat pand kun je nu twee notarissen aantreffen met zes collega’s een team hebben geformeerd dat past bij de informele sfeer die ze willen uitstralen. Allemaal vrouwen overigens, maar dat berust volgens de onderneemsters op puur toeval.

Uiteraard zijn er verschillen tussen de twee eigenaars, maar de overeenkomsten zijn treffender. Madleen: “Shinta is een tikkeltje chaotischer dan ik. Ze zit vol ideeën en vaak weet ze in een mum van tijd een idee om te zetten in actie; maar wat ons beiden bindt is integriteit, eerlijkheid en toegankelijkheid. We zijn erg informeel in de omgang en we merken dat klanten dit enorm waarderen.”

Shinta: “We hebben tijdens onze studie en daarna ook wel ervaren dat het notariële wereldje soms nog traditioneel en hiërarchisch is. Dat schept afstand tussen de client en de notaris. Vooral oudere mensen zijn soms nerveus voordat ze op bezoek komen.  Het gaat dan ook vaak wel om serieuze zaken; een testament, de verkoop van een huis, of iets anders officieels. Wij vinden het enorm belangrijk dat iedereen zich hier op zijn gemak voelt en daar werken we aan door informeel te zijn.”

“Gelukkig krijgen we dat ook terug, van onze klanten”, aldus Madleen. “Mensen zeggen vaak achteraf dat ze bij binnenkomst direct ontspannen werden. En vervolgens loopt het gesprek hartstikke prettig en zijn ze naderhand écht opgelucht en blij.”

“Wij zijn écht geïnteresseerd in mensen”, zegt Shinta. “En we vinden het fijn om hun verhalen aan te horen. Het is ook in het belang van de klant dat de sfeer prettig is. Wanneer hij of zij álles durft te vertellen weten wij meer en daarmee kunnen wij een beter advies geven.”

Complex

Het team van ERA Notarissen biedt alle dienstverlening die je van een notaris kunt verwachten: huwelijken, scheidingen, erfenissen, oprichting van stichtingen en vennootschappen, overdracht van huizen, aandelen, schepen en zelfs vliegtuigen. En ook wanneer het extreem complex wordt zetten de dames graag hun tanden in een zaak. “Wij vinden het heerlijk om mensen te helpen, hoe ingewikkeld het soms ook is”, aldus Shinta.

Zaken kunnen ook complex wórden zonder dat dit nodig was geweest, zo stellen de notarissen. “Veel valt te voorkomen, wanneer je eerder bij ons aan tafel zit”, zegt Madleen. “Dat is wat wij iedereen wel op het hart willen drukken. Als het om geld gaat: regel je zaakjes goed, ook al lijkt het niet nodig en is er geen vuiltje aan de lucht. Er kan van alles op je pad komen; het leven is nu eenmaal erg verrassend. Dan kun je maar beter voorbereid zijn.”

Rust en zekerheid

Het feit dat veel mensen de juridische zaken in hun leven niet tijdig hebben geregeld, levert soms hartverscheurende situaties op. Zoals in coronatijd, toen een client door het virus werd geveld en kwam te overlijden. “Voordat dit gebeurde kon ik nog net op tijd in het ziekenhuis komen, om aan het sterfbed, geheel gekleed in beschermingspak een testament op te maken”, aldus Madleen. Ook Shinta maakte dat soort situaties mee.

Rust en zekerheid bieden in het leven van mensen. Dat is dan ook de core business van ERA Notarissen. Het logo beeldt wat dat betreft precies die elementen uit die zij belangrijk vinden. “ERA staat voor tijdperk”, legt Madleen uit. “En die naam staat in ons logo in een cirkel. Dat is het leven zélf. Bij veel belangrijke gebeurtenissen in dat leven willen wij de buddy’s zijn die kunnen helpen. De letters in ons logo zijn open. Dat staat voor openstaan voor de klant; zijn of haar leven en zijn of haar wensen. Ook de cirkel in ons logo is open. Het leven ligt immers niet vast. Vast staat wel dat het niet oneindig door cirkelt, maar ooit stopt. Je daarvan bewust zijn en jezelf rust geven door in dat leven de zaakje goed te laten regelen; dát is waar wij graag in beeld komen, voor particulieren en voor ondernemers.”

ERA bestaat nu twee jaar en het ondernemerschap bevalt de dames goed. “Ik ben nog nooit zo blij naar mijn werk gegaan als nu”, zegt Madleen, terwijl Shinta instemmend knikt. En waar de dames over vijf jaar willen staan? “We willen best groeien”, zegt Shinta. “Maar niet tegen iedere prijs. Zo nemen wij méér tijd per klant dan gemiddeld. Dat doen we omdat we het écht belangrijk vinden om de klant goed te leren kennen. Die gesprekken zijn het mooiste van ons vak en daarom rekenen we niet altijd ieder uurtje. En ook als de financiële omstandigheden bij een klant eens een keer niet ideaal zijn valt er wel met ons te praten. Dat is misschien van ons niet zo commercieel, maar zó willen wij in het leven staan. En juist dat we het zo op onze eigen manier kunnen doen maakt ons gelukkig.”

Vergelijkbare berichten