Funderingsherstel in beperkte ruimte: Euro Funderingen aan de Wettertoerwei 4 in Feanwâlden is gespecialiseerd in het werken op plekken met een klein oppervlak of zeer beperkte werkhoogte. “Waar grote heistellingen niet uit de voeten kunnen, daar komt ons machinepark aan bod”, legt directeur Jan Stap van het funderingsbedrijf uit.
Euro Funderingen heeft tientallen jaren ervaring in funderingstechniek en is in de afgelopen 27 jaar uitgegroeid tot belangrijke partner van veel aannemers in de bouwwereld, maar het bedrijf wordt ook geregeld ingeschakeld door particulieren.
Hoe breng je funderingspalen tot een diepte van tien meter de grond in met slechts een werkhoogte van zes meter? Het machinepark van Euro Funderingen is uitgerust met materieel dat geschikt is om te werken in ruimtes met beperkte werkhoogte, waarbij de palen in delen de grond in worden geheid of geboord en waarbij de paalelementen aan elkaar worden gelast om de benodigde diepte te bereiken.
Ervaring
Hij familiebedrijf werd op 1 januari 1996 opgericht door vader Tjipke Stap, die zelf jarenlange werkervaring had opgedaan in funderingstechniek. “Mijn vader werkte onder anderen bij De Waalpaal, waar hij het vak heeft geleerd. Hij wilde nog eens voor zichzelf beginnen en richtte, samen met zijn vrouw Griet, Euro Funderingen op. Mijn zus Jelly en ik hebben de leiding binnen het bedrijf in 2008 van ze overgenomen.”
Funderingsherstel
Voor er gestart kan worden met het funderingsherstel is er al een heel traject aan vooraf gegaan. Eerst is er een werkbezoek ter plaatse, vervolgens volgt het uitvoeren van sonderingen met de mini-sondeerrups en in overleg met een constructeur wordt een plan opgesteld waarbij door Euro Funderingen de benodigde diameter van de palen aan de hand van gevraagde paaldraagvermogens wordt berekend, waarna de werkzaamheden worden uitgevoerd.
Eurofundering is expert in funderingsherstel. De projecten lopen uitéén van het versterken van het fundament bij verzakte panden, restauraties van historische panden tot funderingswerk bij tramovergangen, gemalen, kunstwerken of aan woningen. De diversiteit aan projecten maakt het werk ook zo interessant. “Je werkt in heel verschillende omgevingen. De ene keer breng je palen in de achtertuin aan voor een serre, de andere keer werk je aan het funderingsherstel bij een historisch pand of je verzwaard het fundament in een fabriekshal voor het bieden van voldoende draagkracht voor de te plaatsen zware machine.”
Zo werkte Euro Funderingen een paar jaar geleden mee aan een bijzonder project: het herstel van de bestaande fundering van de historische kerk in Augsbuurt. Het funderingsbedrijf plaatste palen aan de binnen- en buitenkant van de kerk en maakte een stevige constructie van beton om verdere verzakking van het oude gebouw tegen te gaan.
Trillingen
De eisen aan de uitvoering van het funderingswerk veranderen en daarom wordt het werk van Euro Funderingen steeds vaker trillingsvrij uitgevoerd. “Met name in binnenstedelijke gebieden komt het steeds vaker voor dat er trillingsvrij moet worden gewerkt. De palen worden hierbij dan de grond in gedraaid. Hiervoor hebben we speciale machines aangeschaft”, legt directeur Stap uit.
Om een breder werkveld te creëren wil Euro Funderingen een sterkere boorstelling aanschaffen, waarmee palen met een grotere diameter kunnen worden aangebracht. De huidige diametercapaciteit van 324 millimeter wordt daarmee vergroot naar 406 millimeter. “Zo kunnen we nog meer projecten oppakken, waaronder het funderen van bruggen”, besluit Stap.