Evenement ‘Overstag 2023. Samen op de brug’ ‘Persoonlijke groei zorgt voor zakelijk succes’

Trouwe lezers van Ondernemend Friesland hadden het al kunnen weten. En sommigen hebben het wellicht al met rode pen in de agenda staan: 6 september 2023. Dan namelijk staat het evenement ‘Overstag 2023’ in stadsschouwburg de Harmonie op het programma. Een dag waarop MKB’ers op een interactieve manier kunnen leren over leiderschap en samenwerken; van experts én van elkaar. OF sprak met twee founding fathers van het evenement: Peter Scherjon en Hans Heres.

“Wij werken sinds 2020 samen binnen het bedrijf MKB Beter”, legt Peter Scherjon uit. “Daarbij helpen wij ondernemers om leiderschap te ontwikkelen. Het is enorm boeiend wat wij iedere dag meemaken en tegenkomen. Rode draad is toch wel dat iedere MKB-ondernemer vooral met plezier en ontspannen daadkracht wil ondernemen. Dat is het fundament onder zijn of haar keuze om ondernemer te zijn. Maar in de meeste gevallen heb je daar ook leiderschapskwaliteiten voor nodig. Of om je personeel goed te motiveren, óf om goed te kunnen samenwerken met je medevennoten, maar óók om gewoon lekker in je vel te blijven zitten en een gelukkig leven te hebben met bijvoorbeeld je familie.”

Kapitein

“Een goede metafoor voor ondernemen is toch wel met een schip op zee varen”, aldus Hans Heres. “Als ondernemer ben jij de kapitein op dat schip. Zonder een kapitein is dat schip stuurloos en dan kom je niet op je bestemming. Maar onderweg moet je soms moeilijke keuzes maken. De koers wijzigen bijvoorbeeld, of overstag gaan. Daarvoor moet je vaart minderen en zaken even nuchter en vanuit rust beschouwen. Wij vinden het geweldig inspirerend om ondernemers daarbij te helpen.”

Onderstroom

De gehele titel van het evenement op 6 september is ‘Overstag 2023. Samen op de brug’. En dat is niet voor niets, zo leggen de initiatiefnemers uit. Scherjon: “Wij geloven heilig in samenwerking, maar hoe simpel en voor de hand liggend het ook klinkt; er komt heel wat bij kijken. Stel: je hebt samen met je kinderen een familiebedrijf, of met vrienden of compagnons een maatschap of een bv; dan kunnen er allerlei dingen spelen die op een of andere manier gevoelig liggen en daarom maar niet worden uitgesproken.”

“Je hebt het dan over de bovenstroom en de onderstroom”, vult Heres aan. “In de bovenstroom is veel zichtbaar en bespreekbaar, maar in die onderstroom blijven essentiële zaken vaak verstopt. Denk aan onduidelijkheid over ieders rol en verantwoordelijkheid en daar niet echt over praten. Of iets vinden van elkaars functioneren en er daar niks mee doen. Of wel over elkaar praten, maar niet mét elkaar.

Wie leiderschap ontwikkelt leert de belangrijke zaken te herkennen en te bespreken. En dat maakt samenwerken en verantwoordelijkheid delen met anderen veel relaxter.” En dat is dan ook precies waar Overstag 2023 over gaat, zo stellen de heren. Het programma staat inmiddels ook al behoorlijk in de steigers, zo leren we. “Met veel MKB-leiders bij elkaar is er dus veel levens- en ondernemerservaring te delen”, aldus Scherjon. Heres: “De belangrijkste reden om te komen? Als je als familie, compagnons of directie je samenwerking wilt verbeteren en jij iets van experts en andere MKB’ers wilt leren. Wie zich persoonlijk ontwikkelt, zal óók zakelijk groeien.”

Vergelijkbare berichten