Faber Telecom & Data: Installatie telefoon-, data- en cameratechniek in Hotel Via Via

Vraag een willekeurige werknemer van Faber Telecom & Data uit Dokkum naar het meest aansprekende project in de afgelopen jaren en de kans is groot dat het antwoord ‘Hotel Via Via’ in Leeuwarden zal zijn. Ook Accountmanager Foppe Hoekstra is die mening toegedaan. OF keek met hem terug op dit ambitieuze project.

‘Just a room’

In de vorige editie van OF (editie 6) schreven we er al over: Leeuwarden heeft er dit jaar met Hotel Via Via 74 slaapkamers bijgekregen. Na anderhalf jaar van breken en weer opbouwen, is dit nieuwe concept gevestigd in het 150 jaar oude monumentale voormalige PTT- hoofdkantoor aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Feitelijk is Via Via een uitbreiding van het 82 kamers tellende viersterrenhotel Post-Plaza, maar dan wel met een ingrijpend en voor Friesland uniek concept. Namelijk een minimum inzet van personeel en een maximaal gebruik van technologie; de toevoeging ‘just a room’ appelleert aan het feit dat het geen standaard hotel is, maar gewoon een slaapkamer. Gasten boeken hun kamer online en betalen vooraf. Ze krijgen toegang tot het hotel en hun kamer via een weblink die ze na betaling ontvangen op hun eigen mobiele telefoon. Een traditioneel hotelontbijt ontbreekt, maar er is wel een yoghurtbar. Verder verkoopt de shop streekproducten, biologische sappen, wijn in blik, zelf gebrouwen bier en snacks voor bij de borrel. Geen personeel; alles do-it-yourself.

Vaste partner van Post Plaza voor data, bewaking en telefonie

Foppe Hoekstra: “Bij de techniek kwam Faber Telecom & Data in beeld. Wij zijn al vanaf de vestiging van Post Plaza in de Leeuwarder binnenstad de vaste partner voor het leveren en aanleggen van een databekabelings-infrastructuur, de aanleg van het telefonienetwerk en de aanleg en installatie van bewakingscamera’s. Wij kregen de opdracht om alle kamers te voorzien van een telefoontoestel dat qua uiterlijk aan moest sluiten bij de retrostijl van de kamers. Achter deze ogenschijnlijke ouderwetse toestellen schuilt een stukje hypermoderne digitale techniek vanuit de uitgebreide patchkast in de kelder van het hotel, welke op zijn beurt via glasvezel intelligent gekoppeld is met de installatie in Post Plaza. Best ingewikkelde materie dus. Het is dan ook een project geweest in veel fasen dat in totaal ruim een half jaar alles van onze expertise in de aanleg van een data-infrastructuur, de aanleg van een telefonie netwerk en de aanleg van een camerasysteem heeft gevraagd.”  

Kader: Historie Faber Telecom & Data

‘Wij zijn Faber. Doch mar gewoan, dat is al gek genôch.’ Een statement op de website van Faber Telecom & Data uit Dokkum. En ze hebben recht van spreken, de mensen van Faber. Want ze hebben de hele weg van analoog naar digitale telefonie en data-uitwisseling meegemaakt. Faber Telecom & Data ontstond meer dan dertig jaar terug in Oosternijkerk, in een periode dat vaste telefonie nog analoog was en mobiele telefoons formaat ’koelkast’ vergeleken bij nu. Vanuit hier is veelal de zakelijke markt bediend in het adviseren en leveren van bedrijfstelefonie oplossingen. Sinds 12 jaar is Faber Telecom & Data gevestigd in Dokkum.

Vergelijkbare berichten