Feenstra Dakbedekking in Dronrijp viert dit jaar zijn 30-jarig jubileum. Een mooie gelegenheid om terug te blikken op de geschiedenis van dit Friese familiebedrijf en vooruit te kijken naar de toekomst. We spreken met Willem Feenstra, die het bedrijf van zijn ouders overnam en uitbouwde tot een toonaangevende speler in de markt van dakbedekking in Noord- en West-Nederland. Hij vertelt over de geschiedenis, de groei van het bedrijf en hun toekomstplannen. Een gesprek vol trots en visie.
“Mijn ouders, Wybren en Sjoukje Feenstra, zijn in februari 1994 in Boksum begonnen met Feenstra Dakbedekking. Mijn vader had ervaring in de branche en wilde graag een eigen bedrijf opzetten. Ze begonnen kleinschalig, werkten vanuit de garage aan huis met wat kantoorruimte erbij. In de eerste zeven jaar groeide het bedrijf al flink en hadden we een team van zo’n tien mensen. Mijn vader kreeg in 2001 een hartinfarct en overleed in datzelfde jaar, wat een grote klap was voor ons allemaal.
Je stond toen ineens aan het roer van het bedrijf. Hoe ging dat?
“Dat klopt, ik was toen 25 jaar en werkte al sinds 1998 mee in het bedrijf. Na het overlijden van mijn vader heb ik het bedrijf samen met mijn moeder overgenomen. Zij deed de boekhouding, en ik nam de rest van het bedrijf op me, zoals calculatie, werkvoorbereiding en uitvoering. In 2007 zijn we verhuisd naar Dronrijp, waar we nu nog steeds gevestigd zijn. Mijn moeder is in 2012 gestopt, en sindsdien leid ik het bedrijf alleen.”
Hoe is Feenstra Dakbedekking de afgelopen jaren verder gegroeid?
“We zijn in de loop der jaren flink gegroeid. We hebben nu een team van ongeveer dertig mensen, waarvan zeven op kantoor. We werken vanuit Dronrijp en bedienen een groot gebied in Noord-Nederland, tot in de Randstad aan toe. Ons werkgebied strekt zich uit van Amsterdam tot de Waddeneilanden en van de Eemshaven tot Zwolle.
Wat voor soort projecten doen jullie en wat maakt jullie uniek?
“We zijn actief in zowel nieuwbouw als renovaties. Ongeveer 60% van ons werk is nieuwbouw en de rest renovatie. We werken voor grote en kleine aannemers, maar ook rechtstreeks voor vastgoedpartijen en woningcorporaties.
We zijn sterk in het ontzorgen van onze klanten. Het dak is tegenwoordig veel meer dan alleen een afdichting. Denk aan zonnepanelen, groendaken en valbeveiliging. Wij adviseren over het hele pakket en nemen zoveel mogelijk werk uit handen. Onze klanten waarderen dat wij alle aspecten van dakbedekking, inclusief de integratie van duurzame oplossingen, op ons nemen.
Jullie bieden ook duurzame oplossingen aan. Kun je daar wat meer over vertellen?
“Duurzaamheid is voor ons een belangrijk speerpunt. We zijn al jaren Derbigum-dealer. Dat betekent dat we bitumen dakbedekking leveren die deels uit gerecyclede materialen bestaat. Ons snijafval wordt bijvoorbeeld hergebruikt om nieuwe dakbedekking te maken. Onze onderlagen bevatten inmiddels 30 procent gerecycled materiaal en onze toplagen 25 procent. We dragen op die manier bij aan de circulaire economie. Ook werken we steeds vaker met groendaken en zorgen we voor een goede integratie van zonnepanelen.”
Circulair werken is dus een belangrijk onderdeel van jullie strategie?
“Absoluut. We proberen steeds meer circulaire systemen aan te brengen in onze projecten. Daarnaast werken we samen met fabrikanten die isolatiemateriaal en bitumen recyclen. Zo zorgen we ervoor dat de materialen die wij verwijderen bij renovaties, teruggaan naar de fabrikant voor hergebruik. Het is een mooie manier om onze impact op het milieu te verminderen.”
Jullie zijn een familiebedrijf. Zien we dat terug binnen het team?
“We hebben zeker een familiesfeer binnen het bedrijf. Veel van onze medewerkers werken hier al jarenlang. We proberen iedereen zo goed mogelijk te begeleiden en bieden regelmatig opleidingen aan. Het is belangrijk om goed voor je personeel te zorgen, want zij zijn het hart van het bedrijf. Door de informele sfeer en de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling voelen mensen zich hier thuis.”
Welke uitdagingen zien jullie in de toekomst?
“De grootste uitdaging is om goede vakmensen te blijven vinden. Het is geen geheim dat de bouwsector kampt met een tekort aan goed opgeleide mensen. Daarom investeren we veel in onze medewerkers en proberen we hen zo lang mogelijk aan ons te binden. Daarnaast blijft duurzaamheid een belangrijke focus. We willen ons circulaire werken verder uitbreiden en kijken naar nieuwe innovaties binnen de dakbedekking.
Welke innovaties kunnen we verwachten?
“Er zijn ontwikkelingen op het gebied van robotisering, maar dat staat nog in de kinderschoenen. Voor veel van onze projecten blijft het voorlopig handwerk. We volgen de ontwikkelingen op de voet, maar voor nu ligt de nadruk vooral op het optimaliseren van onze huidige processen.”