Finalisten Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar 2024 bekend

Douna Machinery uit Leeuwarden, Koninklijke Utermöhlen uit Wolvega en Wafilin Systems uit Leeuwarden zijn de trotse finalisten van de Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar (VFO) 2024. Maandag 18 maart streden de genomineerde ondernemingen voor een finaleplaats. 

Het proces om tot één winnaar te komen, start met een lange ‘pitchlijst’. Deze lijst is gebaseerd op bedrijven die zijn aangedragen door ondernemers, gemeenten, ondernemersverenigingen, werknemers, vrienden en familie uit het werkveld. Een werkgroep selecteert uiteindelijk de genomineerden en deze bedrijven presenteren zichzelf aan de jury. Nadat de nominatie is aanvaard, doen de bedrijven mee aan de Business Maturity Model Scan (BMM). Die scan beoordeelt de “volwassenheid” van de genomineerde ondernemingen op het gebied van strategie, mate van innovatie, bedrijfsvoering en financiële resultaten. Dat laatste onderdeel is vervolgens nader uitgediept door financiële specialisten van de Rabobank. Daarnaast vullen ze de door TNO ontwikkelde Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid (BDI) in, die inzicht geeft over de mate waarop er binnen een organisatie aan de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers wordt gewerkt.

Naast alle kerngegevens die uit de BMM-scan komen, de cijfermatige onderbouwing, de BDI en de presentatie laat de jury zich bij haar beoordeling inspireren en leiden door de innovatie en inventiviteit binnen de bedrijven. Zij let daarbij ook op de mate waarin de bedrijven offensief kansen weten te creëren én benutten die zich aandienen door veranderende (markt)omstandigheden. Natuurlijk wordt gelet op het duurzame beleid van de onderneming ten aanzien van het menselijk kapitaal en de omgeving.

In aanloop naar de finale op dinsdag 16 april bezoekt de jury de drie finalisten voor een verdieping in de bedrijfsvoering, het product, de markt en de mensen die er werken. De jury bestaat uit ondernemer Christien Lycklama à Nijeholt die onderneemt in Hoekstra Sneek, ondernemer Marcella Ensel uit het gelijknamige metaalbedrijf uit Dokkum, ondernemer en winnaar van vorig jaar Marc Aandeweg van Movacolor uit Sneek en staat onder leiding van gedeputeerde Friso Douwstra. De drie finalisten maken zich op voor de finale waarbij zij zich presenteren aan ondernemend en bestuurlijk Fryslân, fans en natuurlijk de jury. De finale is dit jaar in Lemmer.

Douna Machinery

Douna Machinery is al 100 actief in (prototype) machinebouw. Met een eigen engineeringsafdeling bedenkt en ontwerpt Douna machineonderdelen of complete machines voor uiteenlopende industrieën. Douna beschikt over een uiterst modern machinepark en is gespecialiseerd in nauwkeurig draai-, frees- en laswerk met een eigen montage- en service afdeling. Kortom one-stop-shop voor haar klanten.

De afgelopen jaren is fors geïnvesteerd in groene productie methoden, eigen stroom opwek en betreden nieuwe kansrijke markten in de noodzakelijke energie transitie.  In diverse samenwerkingsverbanden wordt hard gewerkt aan het ontwerp en bouw van een Electrolyser voor waterstofproductie en circulair 3D metaal printen. Met de kennis vanuit het verleden ziet Douna Machinery een mooie schonere toekomst voor de Industrie in Noord Nederland.  

www.douna.nl

Koninklijke Utermöhlen

Waar het in 1880 begon met de fabricage van verbandstoffen, staat Koninklijke Utermöhlen inmiddels al meer dan 140 jaar midden in de wereld van zelfzorg.

Ons doel is kwalitatieve zelfzorg toegankelijk maken voor iedereen. Daarom leveren we professionele producten voor het behandelen van ongemakken op of aan de huid.

In Nederland doen we dit met ons consumentenmerk HeltiQ en wereldwijd, van Europa tot Amerika en van Azië tot Australië, met onze gepatenteerde bevriezingsproducten voor de behandeling van wratjes.

www.utermohlen.nl

Wafilin Systems

Wafilin Systems is de expert in membraantechnologie. Met meer dan 50 jaar ervaring bieden wij innovatieve en op maat gemaakte membraanfiltratie systemen. Onze unieke kennis op het gebied van membraanfiltratie zijn de sleutel tot duurzame productie van hoogwaardige voedingsmiddelen en zuivelproducten. Onze projecten, verspreid over Friesland, Nederland en Europa, dragen bij aan efficiënter gebruik van reststromen in de industrie. We streven naar groei en innovatie door samen te werken met lokale partners en internationale klanten met wie wij op maat gemaakte oplossingen ontwikkelen.

www.wafilinsystems.nl

Vergelijkbare berichten