Fons van Groeningen vicevoorzitter Fryslân Culinair

In 1974 begon hij samen met echtgenote Anneke restaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl, dat zij dertig jaar onder hun hoede hadden. In 2004 verkochten zij deze gerenommeerde zaak. Kaatje is 26 jaar gekroond met een Michelin-ster en 10 jaar met twee sterren. Als eerste restaurant in Nederland gaf Kaatje een kookboek met recepten uit eigen keuken uit, waarvan 72.000 exemplaren werden verkocht. Een tweede kookboek raakte zelfs in Amerika uitverkocht. In 1985 opende Kaatje tegenover het restaurant een klein, luxe achtkamer hotel.

Ook als bestuurder heeft Fons van Groeningen zich verdienstelijk gemaakt. Hij zat tien jaar in het bestuur van Alliance Gastronomique waar Kaatje lid van was. Drie jaar was hij bovendien voorzitter van dit culinair genootschap.

Fryslân Culinair is verguld met de toetreding van Van Groeningen. Voorzitter Reitse Spanninga: ‘Hij is een zeer vooraanstaande man binnen de culinaire wereld. In hem hebben we een ambassadeur, raadgever en representant bij uitstek. Wij kunnen veel van hem leren en hij kan voor onze vereniging een koers uitstippelen. Met Fons erbij komt Fryslân Culinair sterker op de kaart te staan.’

Bij Fryslân Culinair zijn thans dertien restaurants aangesloten. De club moet volgend jaar zeventien zaken tellen. Met dat aantal is de club breed genoeg en is er een mooie geografische spreiding over de provincie bereikt.

Delen via

Vergelijkbare berichten