Freonen-bijeenkomst duurzame technieken installatiewereld: ‘Kies geschikte duurzame technieken voor individuele situatie’

“Het is zaak de juiste duurzame technieken in een passende situatie in te zetten”, luidde de boodschap van twee gastsprekers tijdens een inspiratiebijeenkomst op woensdag 23 november van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân en ROC Friese Poort Centrum Duurzaam. In het Duurzaam Doen Huis in Leeuwarden gingen de aanwezigen op onderzoek uit. Welke technieken en toepassingen in de installatiewereld hebben de toekomst? Met deze keer in de hoofdrol: elektrische & infrarood vloerverwarming en verwarmen met airco’s en warmtepompen. Experts Friso Steegstra van Thermonoord en Siebe Bosch van SBSAFE deelden hun visie.

“Het begint allemaal met besparen”, trapte Friso Steegstra zijn verhaal af. “Zorg er eerst voor dat je zo weinig mogelijk energie gebruikt en voeg daarna duurzame technieken toe, aangevuld met een duidelijk plan van aanpak. Ik daag jullie uit: breng voor jezelf in kaart welke installaties je thuis of in je bedrijf hebt. Naast isolatie dien je je ook te verdiepen in zaken als ventilatie, verwarming, tapwater en afgiftesystemen.”

Warmtepompen

Er bestaan verschillende varianten warmtepompen, waaronder de lucht/lucht-variant (airco), stelde Steegstra. “Een airco kan snel koelen én verwarmen. Deze techniek is goed toepasbaar in ruimtes die snel van temperatuur moeten wisselen. Een trage vorm van verwarming, zoals vloerverwarming, kan dit niet realiseren. Bovendien is een lucht/lucht-warmtepomp relatief voordeling, all-electric en biedt het snelle, gericht koeling en verwarming. Deze optie maakt echter wel geluid en kan geen tapwater maken. Daarom is het zaak de juiste technieken in de passende situatie in te zetten.”

Infraroodverwarming

Siebe Bosch van SBSAfE nam het sprekersstokje over door op infraroodverwarming in te gaan. “Verwarmen via infraroodstralen bestaat al sinds het ontstaan van de aarde. Onze grootste infraroodverwarming is de zon, die zelfs een ijskoude winterdag lekker warm kan doen aanvoelen. Infraroodpanelen zullen dankzij hun straling alle objecten in een ruimte verwarmen op een soortgelijke wijze als de zon. Wanneer infraroodstralen een oppervlak raken, staan die een bepaalde warmte af aan dat oppervlak, ongeacht de temperatuur van de omgeving. De meeste objecten absorberen de infraroodwarmte en geven dit langzaam terug af. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor mensen.”

Duurzame workshops

Roeland Westra, projectleider bij gastheer Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort, deed ook nog een duurzame duit in het zakje. “In het Duurzaam Doen Huis leren wij mensen om energie te besparen in hun eigen werk- of woonsituatie. Met workshops, zoals Hoe verduurzaam ik mijn woning?, maken mensen op eenvoudige wijze kennis met de duurzame technieken in het Duurzaam Doen Huis. Organisaties kunnen zich aanmelden om hun medewerkers deze kennis te laten vergaren tijdens een van onze workshops.”

Serie bijeenkomsten

Deze bijeenkomst was de eerste in een serie. Thema’s die we hierin zullen behandelen zijn onder meer: verwarming, opwekking van energie, opslag van energie, integratie en intelligente systemen. Tijdens deze bijeenkomsten belichten we diverse technieken en kijken ‘onder de motorkap’ in het Duurzaam Doen Huis. We kijken samen met ROC Friese Poort (Centrum Duurzaam) naar duurzame aspecten van deze technieken zoals efficiëntie en besparing, grondstoffengebruik, herbruikbaarheid en circulariteit. In 2023 staat een volgende bijeenkomst op het programma.

Vergelijkbare berichten