Een bijzondere editie deze maand van onze rubriek Freonen-medewerker van de maand. Ditmaal staat niet één medewerker, maar een hele groep collega’s in het zonnetje: het team van Freon Hoekstra uit Sneek. “Want bij Hoekstra doen we het samen, ook qua inzet op het gebied van duurzaamheid”, vertelt eigenaar Christien Lycklama à Nijeholt. Jack Slof, verantwoordelijk voor onder andere de kartonrecycling en het terreinbeheer binnen het bedrijf, nam de trofee in ontvangst uit handen van Freonen-projectleider Bouwe de Boer.
“Jack is vier dagen per week bij ons aan het werk en is afkomstig van een project van de Piet Bakkerschool in Sneek”, vertelt Christien. “Binnen ons bedrijf is hij verantwoordelijk voor de afvalrecycling. Hij ruimt al het hout, karton en plastic op dat via het transport binnenkomt en zorgt ervoor dat dit geschikt wordt gemaakt voor hergebruik en recycling. En minstens zo mooi: hij komt altijd fossielvrij naar zijn werk, gewoon op de fiets!”
Familiebedrijf
Duurzaamheid is voor Hoekstra vanzelfsprekend. “Als familiebedrijf in de logistieke dienstverlening denken we altijd in generaties in plaats van kwartalen”, vervolgt Christien haar verhaal. “Continuïteit op de lange termijn staat voorop; we kijken niet alleen naar wat vandaag of morgen nodig is, maar vooral naar de impact op de langere termijn. Daarbij vinden we het logisch en noodzakelijk om ook oog te hebben voor de maatschappij waarin we actief zijn.”
HVO100
Enkele jaren geleden was Christien aanwezig tijdens een bijeenkomst van Arcadia, waar Sjoerd Bootsma in het kader van mienskipsproject IIS intrigerende vragen stelden: ‘Wat doe jij eraan om een goede voorouder te zijn? Wat kun jij betekenen voor de generaties na jou?’ “Zulke vragen zetten je aan het denken. Er ontstond een gesprek over je persoonlijke verantwoordelijkheid. Je kunt afwachten op wat de overheid je oplegt, maar uiteindelijk heb je zelf ook een rol te vervullen, als bewoner van een dorp, maar ook als ondernemer. Als je wat wilt veranderen moet je zelf ook initiatief nemen. En jezelf de vraag durven stellen: wat voor type ondernemer wil ik zijn, wat doen we goed en wat kan beter? In een familiebedrijf speelt die vraag misschien wel extra sterk. Toen ontstond een discussie over elektrisch en duurzaam rijden. Wij weten dat het grootste deel van onze uitstoot voortkomt uit brandstoffen, daar ligt dus ook de grootste kans om impact te maken. Toen we zagen dat HVO100, een duurzaam alternatief voor diesel, direct beschikbaar was en tot 90% CO₂-reductie kon opleveren, hebben we niet geaarzeld. Je kunt wachten tot de markt of je klanten het van je vragen, maar wij vinden dat je op eigen titel het verschil moet willen maken.”
Dankzij de lokale leverancier Veenema Energy uit Sneek kon Hoekstra HVO100 scherp inkopen, waardoor het prijsverschil met gewone diesel relatief beperkt bleef. “Inmiddels rijdt ons volledige wagenpark al bijna vijf jaar op HVO100”, aldus Christien. “Waar het kan, zetten we ook elektrische trucks in, al vormt netcongestie op dit moment hierbij nog wel een uitdaging.”
Toekomstbestendigheid
Duurzaamheid draait voor Hoekstra niet alleen om duurzame brandstoffen, led-verlichting of elektrische voertuigen. Het draait uiteindelijk om de toekomstbestendigheid van een bedrijf. “In een familiebedrijf kijk je automatisch verder dan de korte termijn. Dan gaat het ook over hoe je omgaat met je mensen, of je kansen biedt aan personen met een afstand tot de arbeidsmarkt en over je betrokkenheid bij de omgeving waarin je werkt. Of dat nu via betrokkenheid binnen besturen is of door lokale evenementen en sportinitiatieven mogelijk te maken, maatschappelijke betrokkenheid zit diep verweven in ons bedrijf. Al generaties lang trouwens, maar toen was het blijkbaar minder bijzonder, het hoorde er gewoon bij. ”
De Hemmen Bloeit
Hoekstra is gevestigd op industrieterrein De Hemmen in Sneek, dat medio mei een Bloeiweek organiseert in het kader van Fryslân Bloeit. “Toen we hoorden over Fryslân Bloeit, wisten we meteen: daar moeten we bij aansluiten. Het past bij hoe we samen dingen oppakken en er is draagvlak om iets te organiseren op industrieterrein De Hemmen. Vooral het thema “Ken je buur” sprak ons aan. Op een industrieterrein weet je vaak niet wie er verderop zit, terwijl je zoveel aan elkaar kunt hebben. Denk aan samenwerking rondom veiligheid of het delen van reststromen, zoals ons kartonafval dat een ander kan gebruiken als verpakkingsmateriaal. Maar daarvoor moet je elkaar eerst leren kennen.”
“Ook het thema gezondheid sluit goed aan bij de wens van ondernemers om ziekteverzuim laag te houden. Met bedrijfsbezoeken laten we zien wat er in de buurt gebeurt op het gebied van duurzaamheid, innovatie en vitaliteit. Zo versterken we elkaar. Daarom besloten we een Bloeizone op het industrieterrein op te zetten, terwijl Bloeiweken normaal alleen in dorpen en wijken plaatsvinden. Toen we Bouwe de Boer belden met de vraag een Bloeiweek op een industrieterrein te organiseren, zei hij: ‘Het kan niet, maar we doen het wel!’ Inmiddels hebben we een enthousiaste groep ondernemers om ons heen verzameld. Met deelname aan Fryslân Bloeit willen we samen zorgen dat het terrein levendig en toekomstbestendig blijft. Van 12 tot en met 16 mei organiseren we een gevarieerd programma, dat we afsluiten met een busreis voor ondernemers om samen in gesprek te gaan over ethiek in organisaties. Hopelijk inspireren we elkaar om bewust na te denken over het type bedrijf dat je wilt zijn, zodat we samen bloeiend de toekomst in gaan”, besluit Christien.