Friese bedrijven starten circulaire productieketen voor herbruikbare verzendverpakkingen

De start-up BOXO uit Leeuwarden levert herbruikbare verzendverpakkingen voor webshops. Hierdoor hoeven zij geen wegwerpdozen meer te kopen maar versturen ze hun orders in herbruikbare BOXO-bags. De herbruikbare verzendverpakkingen worden geproduceerd bij Caparis en Kussens Op Maat van gebruikte big bags uit productielocaties van zuivelproducent FrieslandCampina.

Okke de Jonge (21) startte BOXO als studentondernemer tijdens zijn studie aan NHL Stenden in Leeuwarden vanuit ergernis over volle papiercontainers. Samen met een team van specialisten werkt hij aan oplossingen voor de groeiende berg afval door E-commerce bestellingen. Naast het voorkomen van afval ziet oprichter de Jonge kansen voor sociale banen bij de switch van recycling naar hergebruik: ‘In businessmodellen die uitgaan van hergebruik zoals BOXO staat de kwaliteit van de verpakking weer centraal. In combinatie met repeterende werkzaamheden zoals schoonmaak en reparatie biedt dit grote kansen voor het creëren van lokaal en passend werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Dankzij de samenwerking met onze partners kunnen we lokaal en sociaal onze herbruikbare verpakkingen produceren’. 

Van Bigbag naar BOXO-bag

BOXO-bags worden gemaakt van gebruikte big bags van FrieslandCampina. Caroline Zwart-Clarijs, manager verpakkingsontwikkelingen bij FrieslandCampina over deze samenwerking: ‘Bij FrieslandCampina vinden we dat verpakkingen herbruikbaar of recyclebaar moeten zijn. Daar werken we hard aan. Vanwege de strenge voedselveiligheidseisen kunnen we onze big bags slechts eenmalig gebruiken. We zijn dan ook verheugd dat deze een goede bestemming krijgen als herbruikbare verzendverpakking dankzij de samenwerking met BOXO en andere partners’. 

Vanuit de productielocaties van FrieslandCampina gaan de big bags naar Caparis in Leeuwarden. Dit Talent- en werkbedrijf demonteert de big bags en reinigt deze. Anita van Nimwegen, lid van de raad van bestuur bij Caparis, ziet kansen. ‘Circulariteit gaat om het zo duurzaam mogelijk inzetten van middelen én mensen. Caparis kan daar een rol in spelen, als circulair talentbedrijf. Dan gaan verduurzaming van de samenleving én de duurzame inzet van onze medewerkers hand in hand. Ik hoop dat BOXO vele webshops laat switchen naar BOXO-bags zodat we onze samenwerking kunnen uitbreiden.’

De laatste stap in de keten is de productie van de verpakkingen door sociale onderneming Kussens Op Maat uit Kollum. Eigenaar Harry Hietkamp hierover: ‘Als partner in deze mooie keten verzorgen wij de productie van de BOXO-bags, mooi om met lokale partners aan dit innovatieve product mee te kunnen werken’.

Herbruikbaar als nieuwe normaal

Volgens de Europese Verpakkingswet moet vanaf 2030 10% van de (non-food) e-commerce verpakkingen herbruikbaar zijn. De missie van BOXO is om herbruikbare verzendverpakkingen de norm te maken in Nederland. Dankzij het slijtvaste materiaal van de big bags kunnen BOXO-bags tot 500 keer gebruikt worden.

Vergelijkbare berichten