Friese bedrijven zetten vervolgstap met binnendeuren van vezelhennep

GreenInclusive (Drachten), Miedema Bouwmaterialen (Leeuwarden), Van Vuuren (Grou), Sam Panels (Venlo) en DW Bouw (Nieuwehorne), kondigt de succesvolle ontwikkeling en levering aan van innovatieve biobased binnendeuren, gedeeltelijk vervaardigd uit vezelhennep, afkomstig van Friese boeren. Dit project, een mooi voorbeeld van innovatie en duurzaamheid, betekent een vervolgstap voor de bouwsector in het verlagen van de ecologische voetafdruk van gebouwen en het optimaliseren van de inzet van lokaal geproduceerde natuurlijke grondstoffen.

De eerste serie van deze duurzame binnendeuren is al geïnstalleerd in de biobased voorbeeldwoning in Nieuwehorne, ontworpen door Achterbosch Architecten uit Leeuwarden. Dit project illustreert niet alleen de haalbaarheid van biobased materialen in moderne constructie, maar dient ook als een inspirerende mijlpaal binnen de circulaire economie.

Duurzame bouweconomie

“Dit is een prachtig voorbeeld van wat er kan worden bereikt als ‘willers en doeners’ uit verschillende sectoren samenwerken,” aldus Marthijs Roorda, Algemeen Directeur van GreenInclusive. “Ons partnerschap met Miedema Bouwmaterialen, Van Vuuren, Sam Panels, en DW Bouw en de steun van Vereniging Circulair Friesland hebben ons geholpen om opnieuw een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzamere bouweconomie in Fryslân.”

De Friese bedrijven zijn samengebracht door Nick Boersma, programmamanager bij Vereniging Circulair Friesland, waar duurzaam bouwen hoog op de agenda staat vanuit het programma ‘Fryslân bouwt circulair’. 

Hoogwaardige binnendeuren

Van Vuuren maakt deze binnendeuren op haar productielocatie in Grou en ziet volop mogelijkheden om de productie te verhogen om aan de toenemende vraag van biobased bouwproducten te voldoen. “We hebben veel tijd en energie gestoken om een kwalitatief hoogwaardige binnendeur te maken waarvoor we lokale natuurlijke grondstoffen kunnen gebruiken,” aldus Stephan Tjepkema, namens Van Vuuren. “We zijn blij dat we deuren ook in een echte praktische omgeving kunnen monitoren zoals in Nieuwehorne. Wanneer alles goed gaat, ontwikkelen we door en hopen we deze biobased optie in ons vaste assortiment van producten te gaan opnemen.” 

Over de partners

De aangesloten partners zetten zich in voor de ontwikkeling van duurzame bouw- en isolatiematerialen die breed kunnen worden toegepast, waarvan zowel de (land)bouwsector, het milieu en de Friese economie kunnen profiteren. 

GreenInclusive is een voorloper in het bevorderen van duurzame bouwoplossingen in Nederland, gericht op het verlagen van de ecologische voetafdruk van gebouwen door het gebruik van biobased materialen gemaakt van natuurlijke grondstoffen van eigen bodem. 

SAM Panels heeft zich ingezet voor de verwerking van grondstoffen geleverd door GreenInclusive tot hoogwaardige binnenpanelen. Deze panelen vormen de essentiële bouwsteen van de biobased binnendeuren, waarbij kwaliteit en duurzaamheid centraal staan.

Van Vuuren is verantwoordelijk voor de daadwerkelijke productie van de deuren. Met de kennis en expertise van Van Vuuren in de deurenindustrie is zij in staat om van de biobased binnenpanelen van SAM Panels volledige deuren te maken die voldoen aan de kwalitatieve en esthetische eisen. Van Vuuren speelt een cruciale rol in het omzetten van innovatieve concepten naar praktische en bruikbare producten.

Miedema Bouwmaterialen is een allround leverancier van een breed scale aan (biobased) bouw- en isolatiematerialen. Miedema is verantwoordelijk voor de verkoop en distributie van de voltooide deuren. Hun uitgebreide netwerk en ervaring in de bouwmaterialensector zorgen ervoor dat deze innovatieve deuren hun weg kunnen vinden naar projecten en uiteindelijk consumenten over heel Nederland.

DW Bouw is verantwoordelijk voor de bouw van de biobased woning in Nieuwehorne en heeft de belangrijke taak op zich van het plaatsen en monteren van de deuren bij de eindgebruikers. Hun precisie en vakmanschap bij de installatie van de deuren zorgen ervoor dat de integriteit en de functionaliteit van de biobased producten volledig tot hun recht komen.

Delen via

Vergelijkbare berichten