Friese koffie scoort goed in de jaarlijkse Koffie Top 100

Friese finalisten

Ondanks de steeds sterker wordende concurrentie, hebben dit jaar een record aantal Friese horecazaken een plek veroverd in de Koffie Top 100 en voor het eerst hebben twee Friese horecazaken de top10 bereikt. De hoogste plaats en Friese provinciewinnaar is Coffee Central uit Leeuwarden op de zesde plaats. Deze espressobar van ondernemer Bouwinus is al jaren een vaste waarde in de hogere regionen van de lijst. De jury laat zich uit in louter superlatieven: ‘Topfilterkoffie, topespresso en topcappuccino!’ De cappuccino heeft ook nog een extra Fries tintje, want deze werd namelijk gemaakt met de biologische melk van Zuivelrijck uit het Friese Rotstergaast.

Volgens Bouwinus is het bereiken van de hoge positie de kroon op zijn koffiewerk, maar hij is al weer druk bezig met nieuwe plannen. Zijn koffiebar Coffee Central wordt de komende maanden verplaatst van de monumentale bibliotheek naar het nabijgelegen oude waterleidinggebouw en gaat verder onder de naam GrandcaféZ.

Ook ’t Smelnehûs uit Drachten gooit hoge ogen met de achtste plaats en de speciale nominatie van “beste koffie in een grand café in Nederland”. De andere koffietoppers uit Friesland zijn Trambaan8 uit Oosterwolde, Royaal Belegd uit Sneek, Doppio Espresso uit Joure en Nobel uit Ballum.

Koffietop100

De Koffietop100 wordt jaarlijks georganiseerd door Misset Horeca, het toonaangevende magazine voor de horeca. Honderden koffiebedrijven worden in drie rondes bezocht door een vakjury, mystery guests en de hoofdjury. Zij gaan op zoek naar de beste koffieserverende bedrijven van ons land. Bij elk bedrijf worden dezelfde dranken in dezelfde volgorde geproefd: eerst een zwarte koffie (filter, americano, long black of lungo), dan een espresso en als laatste een cappuccino. Deze worden beoordeeld op een aantal criteria, waarbij de jury dezelfde manier van scoren hanteert als het World Barista Championship (WBC).

Delen via

Vergelijkbare berichten