Friese top- en hobbykoks tonen appelkookkunsten tijdens Fryske Frucht Oogstfeest

Verkiezing lekkerste Friese appeltaart
Tot nu toe hebben zich 28 Friese koks aangemeld voor de verkiezing van de lekkerste appeltaart van Friesland. 21 professionele koks en 9 hobbykoks. De wedstrijd is dan ook opgedeeld in een horecavariant en een thuiskokvariant. De deelnemende koks mogen de appeltaart of -gebak in eigen keuken maken en zijn er vrij in welke ingrediënten ze gebruiken. Het resultaat leveren ze in tijdens het oogstfeest. Een jury bestaande uit meesterkok Albert Kooy, pomologe Nynke Zijlstra, banketbakker Marten Boonstra en chef-kok Tjeerd Elzinga, beoordeelt alle appeltaarten. De jury let ondermeer op smaak en creativiteit. Naast roem en eer winnen de nummers 1 en 2 in beide categorieën een geheel verzorgd diner of lunch bij de aangesloten restaurants van Fryske Frucht. “De appeltaartwedstrijd is tegelijkertijd een pilot om te kijken of we hier in de toekomst op grotere schaal mee aan de slag kunnen. De aanmeldingen overtreffen nu al de verwachtingen, dus dat wordt een prachtige wedstrijd en biedt perspectief voor de toekomst”, aldus Henk Markus van Restaurant Het Ambacht en voorzitter van Fryske Frucht.

Ondermeer chefs en koks Mark van Noord van De Jouster Toer in Joure, Daryanto Jongman van Hjir Ist in St. Nicolaasga, Arjen Bisschop van Lauswolt in Beetsterzwaag, Hilderig Kok van Mei Mei in Beetsterzwaag,  Trevin Nettinga van Restaurant Goerres in Akkrum, Nick Twickler van Het Ambacht en Patrick Jelsma van Anno 88 beide in Heerenveen, en Folkert Feenstra van De Vrijheid en Emmylou Zanen van Hotel Oostergoo beide in Grou, doen mee in de horecacategorie.

Overigens kunnen mensen nog meedoen aan de appeltaartverkiezing. Aanmelden kan nog vóór 1 november via info@fryskefrucht.frl o.v.v. voor- en achternaam, woonplaats, mailadres en telefoonnummer.

Keukengeheimen onthult tijdens kookdemo’s en proeverijen
De aangesloten horecabedrijven bij Fryske Frucht verzorgen verschillende kookdemo’s en proeverijen. Zo verzorgt De Koningshof uit Heerenveen een proeverij van Tarte Tartin van Friese appel met appelsorbetijs en Tjaarda heeft een proeverij van appelmeringue met een gelei van appel en Marokkaanse mint. Hierbij vertellen ze hoe ze dit maken. Ook Het Spijshuys uit Boornbergum en Het Ambacht uit Heerenveen geven hun keukengeheim prijs en demonstreren het maken van een appel-chutney, appelstroop en het wecken van handperen. Daarnaast is er voor het publiek ook een proeverij van een groot aantal Friese oude appelrassen. Natuurlijk kan iedereen van al deze topprestaties proeven.

Fryske Frucht Oogstfeest moet Friese appel op de kaart zetten
De 2800 kg geplukte Friese hoogstamappelrassen, eerder deze maand geplukt tijdens het Fryske Frucht Plukfeest bij It Griene Nêst in Sumar en De Spitkeet in Harkema, gebruikt Fryske Frucht voor het oogstfeest en om een nieuwe blend ambachtelijke appelsap ‘PUUR 2015’ van te maken. Frytsjam in Twijzel is druk bezig geweest hiervan sap te maken waarna Fryske Frucht  het sap op het oogstfeest presenteert en laat proeven. Plukkers van het plukfeest mogen die dag onder andere een fles ophalen voor hun deelname aan het plukfestijn. “Met het hele gebeuren van pluk- tot oogstfeest willen we de Friese appel voor het voetlicht brengen. Het is niet alleen appels eten, maar je kunt er culinair gezien zo veel meer mee. Dat willen we het publiek laten zien” vertelt Alef Dekker, vrijwilliger bij Fryske Frucht. Stichting Wrâldfrucht, bekend van streekmerk Wâldpyk, steunt het evenement.

Delen via

Vergelijkbare berichten