Friese werknemers verdienen samen meer dan 4.000 bomen voor een bos

Zeven werkgevers in Fryslân met meer dan 100 werknemers deden mee aan de fietsstimuleringsactie Slimme Fietsers Scoren Bomen van Werk Slim, Reis Slim (WSRS). Vier maanden – van juni tot oktober – stapten hun medewerkers privé en van- en naar het werk (vaker) op de fiets en verdienden daarmee punten. Niet alleen reduceerden ze daarmee CO2-uitstoot, maar scoorden ze ook duizenden bomen die samen een beleefbos gaan vormen. Staatsbosbeheer plant samen met de deelnemers dit bos in het voorjaar van 2024 nabij Nieuwehorne.

Het doel van de actie is meer medewerkers uit de auto en (vaker) op de fiets naar het werk te laten gaan. Door de medewerkers met regelmaat te laten ervaren dat fietsen naar het werk gezond, groen en goedkoop is, wordt de kans groot dat ze ook na de actie de auto laten staan en blijven fietsen. De actie is een succes geworden. Ruim 500 medewerkers fietsten de 4000 bomen bij elkaar die nodig zijn voor het beleefbos. WSRS organiseerde en faciliteerde de actie, de zeven werkgevers sponsorden de bomen.

Behaalde resultaten

Medewerkers fietsten fanatiek tegen elkaar en probeerden zo hoog mogelijk in het klassement te eindigen. Uiteindelijk hebben ze samen – naast de 4000 bomen – 87.431,35 fietskilometers gemaakt. Dat is twee keer de aarde rond. Ze hebben 11.625 groene ritten gefietst en met hun inspanning 2.290.285,50 kilocalorieën verbrand. Ze hebben 13.965,60 kg CO2 bespaard. De ritten werden geregistreerd in de Togther Cycles-app die speciaal voor deze actie is aangepast.

Deelnemende bedrijven en organisaties

Rabobank Friesland en Antea Group (Nederland) wonnen uiteindelijk het klassement. Zij hebben de meeste medewerkers gestimuleerd op de fiets te stappen. Daarbij gaat het om actieve fietsers die de app hebben gedownload en vervolgens regelmatig hebben gefietst.

Werkgevers werken aan vitaliteit en slim woon-werkverkeer samen met hun werknemers

Hoe krijg je als werkgever je medewerkers uit de auto en op de fiets? Dat is een vraag die vele werkgevers zich stellen. Door mee te doen aan deze stimuleringsactie hebben deze zeven werkgevers dit mogelijk gemaakt: Antea Group (Nederland), Rabobank Friesland, Rijkswaterstaat Noord Nederland, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Súdwest-Fryslân, Provincie Fryslân en Gemeente Waadhoeke.

Vergelijkbare berichten