Friezen sluiten relatief het minst vaak een lening af

In Friesland waren mensen het afgelopen jaar wat minder vaak geneigd een lening af te sluiten dan in de rest van Nederland. Dat blijk uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite www.geld.nl. Ook lenen de Friezen gemiddeld minder dan het landelijk gemiddelde. Uit de cijfers van de vergelijkingssite blijkt dat de gemiddelde Nederlander bijna € 13.900 euro leent, dat is zo’n 6 % meer dan een Fries.

Toch ziet de vergelijkingssite een stijging in het aantal lening aanvragen in Friesland in 2023. Een toename van ruim 8 % ten opzichte van het jaar ervoor. Friezen gingen niet alleen meer leningen aan, maar leenden ook meer geld. In 2022 leenden ze gemiddeld bijna € 12.700, terwijl dit in 2023 opschoot naar bijna € 13.100.

In de analyse door Geld.nl is de verhouding tussen het aantal aanvragen voor lening offertes en de bevolkingsomvang per provincie onderzocht. Uit deze gegevens komt naar voren dat inwoners van Friesland, Groningen, en Utrecht relatief terughoudend zijn in het afsluiten van leningen. Daarentegen toont Flevoland een significant hogere neiging tot het aangaan van consumptieve kredieten, met Zuid-Holland als een nauwe volger.

Tip! Wil je gegarandeerd de goedkoopste lening? Op Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod lening van Nederland 100% onafhankelijk. Vergelijk en bespaar gemiddeld 783 euro op je persoonlijke lening!

Hogere leenbedragen in Friesland

Deze toename heeft vooral te maken met waarvoor Friezen geld leenden. Waar in 2022 bijna 5 % van de leningen bedoeld was voor verbouwingen, sprong dit in 2023 omhoog naar bijna 9 %. Tegelijkertijd gingen minder mensen lenen voor een nieuwe auto. Omdat een lening voor een auto (gemiddeld € 13.800) meestal minder kost dan voor bijvoorbeeld oversluiten (gemiddeld € 15.600), zorgde deze verschuiving in leendoelen ervoor dat het gemiddelde geleende bedrag in Friesland licht steeg.

Delen via

Vergelijkbare berichten