Frisia Invest: ‘Prachtig om een gebouw te transformeren tot iets nieuws’

mei 1, 2018

Niet eens zo heel lang geleden was het nog een locatie van de GGZ, maar wie nu de ontvangsthal aan de Hegedyk 2 in Sneek binnenloopt ziet daar niets van terug. Het gebouw is getransformeerd tot een hip ingericht kantorencomplex. Ondernemers kunnen er bij Frisia Invest per vierkante meter ruimte huren. Een grote diversiteit aan bedrijven heeft al plek gevonden in het pand. Paques: “We hebben niet veel ruimte meer over. Het is een gewilde locatie. Binnen no time hebben we al aan 15 bedrijven kantoorruimte verhuurd.” Naast Frisia Invest zelf hebben onder andere een administratiekantoor, acupuncturist, pedicure- en massagepraktijk en een ICT-bedrijf onderdak gevonden aan de Hegedyk.

Van gemeentehuis naar appartementen voor ouderen

Frisia Invest heeft een ruime ervaring in het ontwikkelen van kantoren, vakantieparken, winkels, horeca, woningen en appartementencomplexen. Johan Paques nam Frisia Invest vorig jaar over van zijn vader die het bedrijf in 1993 startte. Paques werkte lang in de autobranche, maar maakte enkele jaren geleden de overstap naar Frisia Invest. Paques: “Het in- en verkoopproces vind ik mooi. Dat was zo met auto’s en dat is nu zo in het vastgoed. De markt maakt goede inkoop op het moment lastig, maar dat is ook juist weer een uitdaging. Je moet snel kunnen schakelen en mensen bij je plannen kunnen betrekken. Bij Frisia Invest weten we wat we willen en weten we wat we kunnen. We zijn goed in het ontwikkelen van vastgoed. Het omvormen van het GGZ-gebouw aan de Hegedyk tot een kantorencomplex is daarvan een mooi voorbeeld, maar we hebben bijvoorbeeld ook het voormalige gemeentehuis van Witmarsum opgekocht en laten ombouwen tot een woonhuis voor dementerende ouderen. Op het moment zijn we betrokken bij een project om 20 appartementen voor ouderen te bouwen in het voormalige gemeentehuis van Balk.”

Van begin tot eind betrokken

Veel investeerders verkopen een ontwikkelingsplan en laten de uitvoering aan anderen. Frisia pakt het anders aan. Ze kopen gebouwen op en zijn zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling. Paques: “Dat onderscheidt ons wel van anderen. Als we ergens instappen beginnen we vanaf nul. Tot de verkoop of verhuur zijn we betrokken bij al het werk. Van het maken van afspraken met de gemeente, tot de gesprekken met aannemers en het regisseren van de verbouwingswerkzaamheden. Het is prachtig om bij elke stap betrokken te zijn en een gebouw volledig te transformeren tot iets nieuws.”

Een veranderende demografie heeft veel invloed op de vastgoedsector. “Aan de ene kant zie je de toenemende vergrijzing, aan de andere kant het verdwijnen van bejaardentehuizen”, geeft Paques aan. “Je ziet bijvoorbeeld ontwikkelingen waarbij mensen elkaar opzoeken en samen zorg inkopen. Ze zoeken dan zelf een onderkomen die aan hun eisen voldoet. Woningen voor ouderen moeten ruimte hebben voor een verregaande automatisering, brede deurposten hebben en alles zoveel mogelijk op dezelfde etage. We springen in op deze ontwikkelingen, maar blijven ook in andere sectoren scherp. Uiteindelijk willen we kopers en huurders die tevreden zijn en het goed hebben in onze panden.”

Delen via

Vergelijkbare berichten